U trendu

Nisam siguran da je Tramp pozvao Dodika

Predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić kao veliki problem u RS vidi tešku ekonomsku situaciju, kaže da nije siguran da Trampov poziv Dodiku uopšte stigao.

On zamera vladi u Banjaluci zbog toga što je, tvrdi, popustila stranim vlastima u slučaju praznika RS.

„Ekonomske prilike u RS nikako nisu dobre. Imate celi sektor zdravstvenih institucija u kojem zaposlenima godinama nije uplaćivan staž. Samo u Fondu za zdravstevno osiguranje imate dug za penziono i zdravstveno osiguranje od preko 200 miliona maraka. Raste zaduženje RS, nema investicija. Otplata kredita postaje sve veći problem“, objasnio je on.

Ivanić je u intervjuu Tanjugu izrazio uverenje da će sadašnja vlast, i pored toga, dočekati sledeće izbore, ali i da sumnja da će nakon njih pobediti, jer „gotovo nijednog sigurnog argumenta nema“.

Saradnju sa predsednikom RS Miloradom Dodikom ocenjuje kao „vrlo zanimljiv oblik političkog komuniciranja“, te dodaje da su imali zajedničke stavove u vezi s popisom, Danom Republike i pravu RS na referendum.

Kad je reč o referendumu, kaže da se njih dvojica nisu slagali jedino u vezi s datumom.

„Ja sam hteo da referendum bude posle izbora, a Dodik je hteo da to bude pre izbora da bi imao političku korist“, poručio je on.

Kako kaže, sa predsednikom RS se čuje kad god je neka bitna tema za njihov entitet „bez obzira što su na različitim političkim stranama“.

Međutim, kako kaže, koliko god da se u mnogim pitanjima razlikuju, Ivanić smatra da je njihova obaveza da u ključnim stvarima sarađuju.

„Vrlo često jedan drugom kažemo šta mislimo, a svako od nas donosi odluku iz svoje nadležnosti i u skladu sa vlastitim uverenjima šta je najbolje“, dodaje.

Kaže takođe kako bi Vlada RS ponekad trebalo da pozove i ministre iz Saveta ministara i sa njima postigne dogovor.

Na pitanje šta misli o susretu Dodika i hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića i o dogovoru o promeni Zakona o Ustavnom sudu, Ivanić odgovara da nije neki pristalica stranih sudija.

„Dok god su stranci tu, teško da možemo napraviti ozbiljnije iskorake ka EU“, uveren je.

Upitan šta misli o tome što su američke vlasti odbile da Dodiku daju diplomatsku vizu Dodiku kako bi se odazvao pozivu na inauguraciju Trampa, Ivanić je rekao da ne zna ni da li je predsednik RS stvarno pozvan.

Kako kaže, voleo bi da je poziv zaista postojao, te da bi generalno voleo da se predsednik RS pojavljuje što češće u svetu.

Podseća, međutiim, da se dešavalo da ljudi iz opozicije ne dobiju vizu jer nisu dobri sa Dodikom „dok je on bio međunardni favorit“.

„Ja bih volio da se predsednik RS, ko god da je, češće pojavljuje u svetu, ali to verovatno podrazumeva da sam razmisli da li je rečnik koji koristi primeren“, upozorava on.

Kad je reč o Trampu i novoj američkoj administraciji, Ivanić kaže da BiH nije tema ni za Ameriku, ni za evropske zvaničnike, pa čak ni za Rusiju.

„Nije bila tema ni u doba Buša i Obame, pa nema razloga da bude ni kod Trampa, jer previše je drugih značajnijih problema i sukoba. BiH predstavlja statističku grešku za njih i ne verujem da je iko od političkih ličnosti dovoljno blizu Trampu da može pokrenuti tu temu. Za nas je zadužen Brisel i mi smo zasad tema evropskih birokrata“, uveren je Ivanić.

Upitan da li će 9. januar biti drugačiji ove godine, kaže da mu se uopšte ne sviđa zakon koji regiliše to pitanje, jer ne tretita taj prazni kao obavezan.

„Oni su doneli zakon da vlada svaki put proglašava ovaj dan za praznik. U suštini su gotovo ponizno prihvatili odluku Ustavnog suda“, kritkuje Ivanić, dodajući da pretpostavlja da proslava biti glamurozna, a da istovremeno na zvaničnom sajtu vlade i ministarstava praznika uopšte neće biti.

„Smatram da je to stravična greška.To je popuštanje stranim institucijama i neka vrsta straha koji postoji u Banjaluci“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)