U trendu

Nisu isključeni novi izbori u Hrvatskoj?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i član Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović izjavio je danas da je ta stranka spremna da učestvuje u izvršnoj vlasti, ali nije isključio mogućnost novih izbora u Hrvatskoj.

„Sve je moguće“, odgovorio je Lovrinović na pitanje novinara u Opatiji može li doći do ponavljanja parlamentarnih izbora.

On je nije želeo da govori o stanju u Mostu posle jučerašnjeg izbacivanja jednog od čelnika stranke Drage Prgometa zbog tajnih pregovora s liderom Socijaldemokratske partije (SDP) Zoranom Milanovićem, ali je rekao da je „Most stabilan“ i da će sutra imati sednicu stranačkog vrha.

Lovrinović je rekao da su čelnici Mosta spremni da učestvuju u izvršnoj vlasti, ali nije želeo da se izjasni koja mu opcija bliža za sastavljanje vlade – leva na čelu sa SDP ili desna predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Prema njegovim rečima, Mostu je najvažnija koalicija s građanima koji su im dali podršku i u pregovorima će insistirati na reformama.

„Za nas su SDP i HDZ što se tiče ekonomije potpuno isti, oni su 20 godina sprovodili isti model ekonomske politike, to je kao jaje jajetu i zato ih treba prisiliti (na reforme), a to može neko treći, to je Most“, rekao je jedan od najpoznatijih političara Mosta.

On je upozorio da Hrvatskoj preti bankrot ako u 2016. ne sprovede značajne promene u ekonomskoj politici.

Portparol Mosta Nikola Grmoja izjavio je danas da još nema zvaničnog odgovora HDZ i SDP na predlog te stranke o formiranju jedinstvene vlade i dodao da je dogovoreno da se pregovori s najvećim strankama nastave iduće sedmice.

Predstavnici Mosta sa 19 mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 8. novembra postali su najtraženiji političari budući da vodeće stranke u Hrvatskoj – HDZ i SDP bez njih ne mogu da formiraju vlast.

Koalicija okupljena oko HDZ ima 59 mandata, a SDP-ova 56, s tim da računa na još tri sigurna mandata Istarskog demokratskog sabora i najmanje šest manjinskih. Za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 glasova poslanika u Saboru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.