U trendu

Nova demokratija: Ako se Cipras plaši, neka Kocijas kaže…

ATINA – Vodeća grčka opoziciona stranka Nova demokratija saopštila je danas da je „šest dana prošlo od smene (bivšeg ministra spoljnih poslova Nikosa) Kocijasa i građani nastavljaju da posmatraju vladu koja propada“.

ANA prenosi da je u saopštenju Nove demokratije navedeno da „Kocijasovo pismo ostavke nije lična poruka“.

„Ono mora da bude javno objavljeno. Ukoliko se (premijer Aleksis) Cipras plaši, onda je Kocijas u obavezi da to učini“, piše u saopštenju.

Panos Kamenos, grčki ministar odbrane i lider desničarske stranke Nezavisni Grci koji je manjinski partner u vladi levičarskog premijera Ciprasa, u nedelju je poručio je da ne treba očekivati pad aktuelne vlade u Atini.

„Ne očekujte da vlada padne. To oko čega smo se dogovorili sa našim partnerima u vladi je validno“, kazao je Kamenos na sednici Nacionalnog saveta svoje stranke.

On je tu rekao da će izbori u Grčkoj biti održani „ili u oktobru, na kraju četvorogodišnjeg mandata vlade, ili u maju (naredne godine)“.

Kamenos je naglasio da „do marta, ili kada god se Sporazum iz Prespe (o Republici Severna Makedonija) bude našao u grčkom parlamentu, to nije pitanje za raspravu sa partnerom u vladi“.

Grčki list „Katimerini“ prethodno je objavio da su, samo tri dana posle ostavke ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa i upozorenja premijera Ciprasa da neće tolerisati neslaganja u vezi sa pitanjima od nacionalnog interesa, na pomolu novi sukobi u grčkoj vladi, nakon glasanja za početak procedure ustavnih reformi u makedonskom Sobranju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.