Nova faza krize u Makedoniji

Profesorka političkih nauka u Skoplju, Biljana Vankovska, izjavila je da je u ovom trenutku teško reći da je dodeljivanjem mandata za sastav nove vlade lidru SDSM Zoranu Zaevu Makedonija izašla iz političke krize.

Prema njenim rečima, to je trenutak olakšanja i tim potezom se otvara put ka konstituisanju svih institucija.

Nova vlast je, kaže, pred velikim izazovom.

„Ovo je ulazak u novu fazu krize, a da li ćemo iz nje izaći, ostaje da se vidi“, istakla je Vankovska u izjavi za RTS.

Navela je da se zna šta je Zaev garantovao, kao i da je javnost imala uvida u kopiju tog dopisa.

„On je u ime svojih koalicionih partnera izjavio da će štititi državne interese, unitarnost itd… To je sve nešto veoma čudno u najmanju ruku, zato što se pečatom jedne stranke garantuje nešto što se podrazumeva. Svi oni koji vrše javne funkcije u stvari polažu zakletvu i naravno da se očekuje da rade u skladu sa Ustavom“, ukazala je Vankovska.

Smatra da je to „jedan mali cirkus koji je stvorila ova politička situacija“.

Kada je reč o „tiranskoj platformi“, naglašava da niko ne zna šta je sa njom.

„Šta je sa “tiranskom platformom“ – to niko ne zna, zato što je danas odmah nakon izjave Zaeva da već ulazi u fazu formiranja vlade došla poruka od njegovih koalicionih partnera da oni očekuju da se on pridržava svega onoga što su i oni kao stranke obećali svojim glasačima“, objasnila je Vankovska.

Prema njenom mišljenju, sada predstoji period u kome ćemo videti pregovore između vladajućih stranaka.

„To neće biti laka pozicija za Zaeva, zato što je on lider najveće stranke u toj koaliciji. Međutim, biće uvek zavisan od ove tri stranke, koje će se nadmetati svojim zahtevima, a očito je da su ti zahtevi etnički“, ističe Vankovska.

Tvrdi da sada možda jeste mirnija politička situacija u Makedoniji, zato što sada VMRO prihvata poraz i već počinje da se ponaša kao opoziciona stranka.

„Međutim, ne treba zaboraviti da su lokalni izbori već zakazani za oktobar i ovo će biti kampanja od nekoliko meseci, gde će se fokus sada jednostavno preseliti sa centralnog nivoa na lokalni i VMRO se tamo neće tako lako predati kao što neki očekuju“, zaključila je Vankovska.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike