Novi ambasador SAD u BiH dolazi sa emotivnim partnerom

SARAJEVO – Novi američki ambasdor u BiH, Erik Nelson, ovih dana bi trebalo da doputuje u Sarajevu, a objavu o tome najavio je na svom Instagram profilu njegov emotivni partner Filipo Tatoni-Markozi.

Ambasador Nelson je juče položio zakletvu za novu dužnost, a Tatoni-Markozi je istovremeno na toj društvenoj mreži napsao da je Sarajevo njegova naredna destinacija.

„Mi smo tu. Ambasador Erik Nelson. Naša sledeća stanica je Sarajevo. Bosna i Hercegovina“, napisao je Taton-Markozi.

Nelson je od 2015. godine vršio funkciju zamenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog sekretarijata u sklopu Stejt departmenta.

Pre toga novi ambasador u BiH obavljao je funkciju direktora Ureda za elektronsku diplomatiju, zamenika otpravnika poslova u Ambasadi SAD u Kostariki, a radio je i u Ambasadi SAD u Islamabadu i u Generalnom konzulatu SAD u Minhenu, saopćeno je iz Stejt departmenta.

Nelson je od 1990. godine obavljao diplomatske poslove još u Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu i u Dominikanskoj Republici.

Novi ambasador SAD u BiH Erik Nelson juče je i zvanično položio zakletvu, nasledivši na ovom mestu dosadašnju ambasadorku Morin Kormak, piše sarajevski Avaz.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike