U trendu

Novi izbori u Makedoniji i sudbina Prespanskog dogovora?

BEOGRAD – Odluka poslanika opozicione VMRO-DPMNE i koalicije „Za bolju Makedoniju“ da napuste raspravu u makedonskom Sobranju o ustavnim izmenama, koje bi omogućile promenu imena Makedonije, po oceni sagovornika Tanjug, otvara kao izvesnu mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Vlada na čelu sa Zoranom Zaevim ne može sama bez glasova poslanika iz redova VMRO-DPMNE da usvoji ustavne izmene, ali još postoji mogućnost da se poslanici opozicije, koji su juče jasno rekli da će glasati protiv Sporazuma sa Republikom Grčkom, predomisle i pojave na sutrašnjem nastavku skupštinske rasprave o predlogu makedonske vlade o otpočinjanju ustavne revizije.

Bivši ambasador stalne misije Makedonije pri NATO Nano Ružin smatra da prevremeni parlamentarni izbori ne odgovaraju nikome, i kaka. kaže za Tanjug, pre svega ne odgovaraju VMRO-DPMNE“.

Uz 600. 000 glasova na referendumu, kojima bi se dodali i glasovi albanskog birača za koje smatra da nisu bili „dobro organizovan i dovoljno motivisani“ tokom referenduma kao i onih iz redova SDSM, on veruje da bi koalicija koja podržava dogovor koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras , dobila dvotrećinsku većinu u makedonskom Sobranju“.

„u Makedoniji 500. 000 glasova omogućava apsolutnu većin u Sobranju, objašnjava on .

Istovremeno kao ključnih pitanja u ovakvoj situaciji se nameće: kakva je sudbina Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije?

Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu smatra da Sporazum nije mrtav i da će on biti implementiran.

„Mislim da je potez koji je VMRO-DPMNE učinio najviše štetiti stranci jer je već dobila savet od Evropske narodne stranke da bude kooperativna, a da ne pominjemo pismo Vesa Mičela upućeno preključe. Tako da mislim da ovo pokazuje jednu nespremnost VMRO DPMNE da pristupi kompromisu, a zapravo će se to tokom izbora, bez svake sumnje, odraziti na njegovu popularnost“, kaže on.

Đukanović podseća i na činjenicu da je eksplicitno svim političkim činiocima u Makedoniji, poručeno da bez pune primene Prespanskog sporazuma neće biti ni minimalnog napretka ka članstvu u Evropskoj uniji, a posebno u NATO.

Istovremeno, Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije skreće pažnju da posle neuspeha referenduma, rasprava u makedonskom Sobranju nije ni legalna, ni legitimna.

„Ali na to se ne obaziru, kako čelnici SDSM, tako i njihovi mentori iz Brisela i mislim da je odluka VMRO-DPMNE o napuštanju rasprave pravi način za homogenizaciju stranke i izbegavanje pritisaka sa kojima se suočavaju“, kaže on.

Čelnici VMRO-DPMNE su ubeđeni da postoji alternativa za dostizanje boljeg sporazuma koji će dodatno očuvati i ojačati interese makedonskog naroda i države, na šta Ružin zaključuje da alternativa uvek postoji, ali da ono što su postigli Zaev i Cipras teško da će moći da se sprovede u slučaju odlaska Ciprasa čija pozicija će uskoro biti proverena na izborima u Grčkoj..

„U Grčkoj Nova demokratija će fokusirati svoju kampanju na „izdaji“ Ciprasa u odnosu na makedonsko pitanje. Zato smatram da ne postoji alternativa za Prespanski sporazum. Makedonija je izgubila više od 10 godina, ali i mnogo drugih beneficija, kao što je pristup fondovima, upravo zbog spora sa Grčkom“, kaže Nano Ružin.

On istovremeno dodaje da ukoliko bi ustavne amandmani u Sobranju bili izglasani, u Grčkoj bi Prespanski sporazum bio usvojen do sredine maja.

“ Ukoliko to ne uspe Zaev, onda će sve biti na početku sa novim vlastima u Atini i sa njihovim tvrđim stavovima, kao i blokiranja Makedonije na putu ka NATO i EU “ zaključuje on.

Rasprava u Sobranju o predlogu Vlade o otpočinjanju procedure za ustavne izmene, kako bi se sprovele odredbe Prespanskog sporazum usledila je posle referenduma u Makedoniji o promeni imena gde je izlasnost bila samo 36,89 procenata od ukupnog broja glasaća u Makedoniji.

Prema Zakonu o referendumu u Makedoniji formalno-pravno ovaj referendum nije uspešan jer nije uspeo da ispuni oba uslova za njegovu uspešnost,pored većinske odluke glasača „za“, nije ispunjen prvi zakonski uslov koji kaže da je potrebna izlaznost od pedeset plus jedan, kako bi referendum bio, po slovu zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar