U trendu

Novi protest pristalica Za zajedničku Makedoniju

Pristalice građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ okupile su se u subotu uveče ponovo u Skoplju, šesti put za redom, a ovoga puta organizovan je muzički hepening sa kojeg su upućene poruke jedinstva.

Organizatori su naveli da su želeli da tokom vikenda promene formu izražavanja svojih stavova i zahteva koji su ostali isti kao i prethodnih dana.

Oni ne odustaju od zahteva da se očuvaju jedinstvo i ustav zemlje.

Učesnici skupa su postavili i simboličnu ogradu ispred zgrade Sobranja na kojoj su vezali žuto-crvene trake kao simbol protesta koje organizuje inicijativa.

Pristalice ove inicijative su uverene da je platforma albanskih partija koje su najavile koaliciju sa SDSM sačinjena u drugoj zemlji.

Sličan skup inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ održan je i u Velesu.

Makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je ranije danas Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i lidera te stranke Zorana Zaeva da prihvate raspisivanje novih izbora, koji bi, kako kažu, predstavljali i glasanje o Tiranskoj platformi.

„Građani nisu glasali za Tiransku platformu na decembarskim izborima. Ta ili bilo koja druga platforma izrađena u nekoj drugoj zemlji ne može i ne sme biti uslov za formiranje vlade u Makedoniji“, saopštila je VMRO-DPMNE.

S druge strane, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) saopštio je da su „demokratski procesi otpočeli i većinska volja građana iskazana putem 67 poslanika mora da se odrazi kroz formiranje nove vlade orijentisane ka reformama i nezavisnih demokratskih institucija“.

Ova stranka je pozive na održavanje novih izbora nazvala pokušajem odlaganja i produbljivanja političke krize, prenosi izveštač Tanjuga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar