U trendu

Novi protesti u Rumuniji: poruka vladi – Narod će se dići (uživo)

BUKUREŠT – Hiljade Rumuna okupilo se danas na još jednom protestu protiv vlade, javlja AP.

Protest – Piața Victoriei

Protest – Piața Victoriei#Protest #ObservatorulNational

Gepostet von Observatorul Național PRESS Romania am Samstag, 11. August 2018

Demonstranti su nosili zastave Rumunije, Evropske unije i druge, a stajali su ispred zgrade vlade u Bukureštu, gde je juče došlo do nasilnih sukoba sa policijom, prenosi AP.

„Bez straha! Rumuni će se dići“, vikali su demonstranti, dok je policija zatvarala okolne ulice.

Sukobi su izbili na jučerašnjem protestu kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, podseća američka agencija.

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da „oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda“, koju je nazvao neproporcionalnim odgovorom na pretežno mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike