Novi udar Britanaca na Dodika

Ambasada Britanije u Bosni i Hercegovini danas je saopštila da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik širenjem neutemeljenih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje rizikuje da „trajno ugrozi“ odnose sa Londonom.

„Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio da predstavi Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu pretnje po Republiku Srpsku. Izmišljanje lažnih pretnji možda je dobar način za ubiranje izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom“, saopštila je britanska Ambasada u BiH, prenosi Hina.

Dodik je 23. juna rekao da su Britanci koji su stigli u BiH specijalisti za destabilizaciju i da se namerno pravi zabluda i podmeće kako su to vojnici, a u stvari su to samo formalno.
„Ovde se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima, na slušanju, prisluškivanju, na stvaranju opšteg haosa i na destabilizaciji, primarno Republike Srpske“, rekao je tada Dodik.

Dodik je istakao da sve što govori ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson nije istina, te podsetio da je pre godinu dana britanska Vlada odobrila devet miliona funti za programe podrške sprečavanju ruskog uticaja na prostorima Balkana, a ciljne tačke su Republika Srpska i Srbija.

„Vidite na koji način to rade. Ovaj narod mora da bude svestan da dobronamernost Britanaca ne može da se računa i da su oni ovde u funkciji stvaranja unitarne i centralizovane BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je tada pozvao ljude da ne nasedaju na „britanske prljavštine“ i da je više nego jasno šta im je cilj — da ukoliko ne mogu da promene strukturu vlasti u Republici Srpskoj, onda bar da smanje njenu snagu.

„Imamo informacije da su njihova dva čoveka u Banjaluci i da se upetljaju u svako okupljanje više od pet ljudi“, rekao je Dodik.

On je podsetio da su Britanci preko svog visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna najviše oskrnavili Dejtonski mirovni sporazum.

„Radi se o jednom kriminalcu međunarodnih razmera koji je zloupotrebio i kršio međunarodno pravo“, naglasio je Dodik i dodao da Republika Srpska, kao entitet, nema snagu da izađe pred međunarodni pravosudni sistem i obračuna se sa Ešdaunom.

Dodik je istakao da Srpska „nije zaboravila ta njegova zla koja su odobrena u Vladi Velike Britanije i ovde servirana“.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Dante

  tako je..svi Srbi treba da zive u jednoj drzavi a to nije BiH nego Srbija.Ideja velikog zajednistva sa hrvatima i bosnjacima je propala zajedno sa Jugoslavijom.Dodik je daleko od savrsenog politicara ali jeste legitiman izbor srpskog naroda u BiH.koja je duboko podeljena i potpuno nefukcionalna drzava u kojoj ni jednom od tri naroda koji u njoj zive nije dobro.Britancima vec dugo vremena uopste nije bitno kako se srbi osecaju i sta misle,njihov kolonijalisticki um ne razume i ne prihvata cinjenicu da srbi zele slobodu i zajednistvo sa svoomi maticom Ali tim licemeima nimalo ne smeta teznja albanaca da se ujedine u jednu drzavu zato sto u njima imaju poslusne sluge za ostvarivanje svojih podmuklih ciljeva na balkanu.Srbi su naravno smetnja zbog svog odnosa prema Rusiji i u sustini se to krije kao razlog histericne mrznje prema srbima.To je strah od Rusije.

 2. ANDREJ

  Nije mi ouopste jasno,zasto Dodik stalno prica o nekoj opasnosti,od unitarne Bosne.Pa zar ne bi bilo bolje,da svi stanovnici B i H zive u jednoj drzavi.Ovako rascepkani,nije dobro nikome.Vekovna teznja svih naroda je,da zive zajedno,a ne pocepani po nekim etnickim „enklavama“.Ili,mozda je njemu jedino vazno,da on bude Predsednik te ne znam kako da je nazovem drzave.Ona se zove Republika Srpska,ali nema odlike nezavisne drzave.Tako da smatram,da je njihova (B i H)perspektiva,jedino zivot u JEDNOJ drzavi.Mozda ja gresim,ali to je moje privatno misljenje.!

 3. Anonimni

  „Ovde se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima, na slušanju, prisluškivanju, na stvaranju opšteg haosa i na destabilizaciji, primarno Republike Srpske“, rekao je tada Dodik. „specijalisti za destabilizaciju“- eee… da smo toliko stabilni koliko nismo, ne bi nam niko ništa mogao (gdje bi ti bio kraj)

 4. Anonimni

  Nije Gospodin Dodik daleko od istine jer Britanija kao i Amerika gleda neke svoje interese a pre svega potpomaze Ameriku u svemu. Nista dobroga od Britanske Vlade kao ni Americke Administracije nije dobro za ovaj region i ako se neki uljuljkuju kako im ovi pomazu. Kada im bude doslo u glavu bice kasno. Ali to su ljudi sa ovih prostora dok ih ne lupi po glavi vise puta ne prihvataju razumna objasnjenja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike