U trendu

NVO: Presuda Ercegu je kršenje ljudskihh prava i sloboda

ZAGREB – Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava Zagreba izrazile su danas zabrinutost zbog anaÅ¡nje presude izrečene Zoranu Ercegu, koji je tokom podizanja spomenika Franji Tuđmanu izjavio da bivÅ¡i hrvatski predsednik zločinac, čime je, kako se navodi, prekrÅ¡io javni red i mir i izazvao „opÅ¡te zgraÅŸanje“.

Erceg je ranije danas nepravosnaÅŸno osuđen na 15 dana zatvora uslovno na 12 meseci i izrečena mu je zÅ¡titna mera zabrane pribliÅŸavanja spomeniku Franji Tuđmanu.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika Tuđmanu u Zagrebu, Erceg je izjavio: „Zločincu ste digli spomenik“.

NVO Documenta – centar za suočavanje s proÅ¡lošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da je presudom Ercegu prekrÅ¡ena Evropska konencija o zaÅ¡titi ljudskih prava koja Å¡titi pravo na slobodu izraÅŸavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izraÅŸavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktuelnoj političi ili dominantnom druÅ¡tvenom uverenju.

„Slobodno izraÅŸavanje kritičkog miÅ¡ljenja na protestu koji se odrÅŸava na mestu okupljanja najviÅ¡ih nosilaca drÅŸavnih funkcija osnovna je norma slobodnog i pluralističkog druÅ¡tva. Evropski sud za ljudska prava joÅ¡ je 70-tih godina utvrdio standard zaÅ¡tite prava na slobodu izraÅŸavanja u demokratskom druÅ¡tvu kojim se takođe Å¡titi pravo na izraÅŸavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivim, Å¡okantnim ili uznemirujućim za drÅŸavu ili bilo koji dio pučanstva“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Zbog toga, navodi se, organizacije za ljudska prava smatraju da se ovom presudom ugroşavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim direktnih negativnih posledica po ljudska prava Ercega, ova nepravosnaÅŸna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljno sistematsko ugroÅŸavanje prava građana i građanki na slobodu okupljanja i izraÅŸavanja u RH.

„Nadamo se da će drugostepeni sud postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz Evropske konvencije i u ÅŸalbenom postupku direktno primeniti pozitivnu praksu Evropskog suda i time osigurati zgarantovana osnovna ljudska prava i slobode“, navodi se u saopÅ¡tenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.