U trendu

NVO: Srbi povratnici u FBiH u gorem položaju od migranata

SARAJEVO – Predstavnici nevladinih organizacija koje okupljaju Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine upozorili su danas na položaj ovog konstitutivnog naroda, ocenjujući da njihova brojna prava nisu ispoštovana, kao i da je njihov položaj u tom entitetu gori čak i od položaja migranata koji dolaze u BiH.

Veći deo njihove imovine je uništen, većina njih nije mogla ni da vrati svoju imovinu jer je potrebno priložiti dokaz o vlasništvu jedan kroz jedan, što mnogi nisu mogli da urade jer je malo onih koji su imali takvo vlasništvo nad imovinom.

Takođe, istakli su problem zapošljavanja u entitetskim, kantonalnim i opstinskim institucijama i organima vlasti gde bi trebalo biti najmanje 30 posto zastupljenosti svakog od tri konstitutivna naroda po popisu iz 1991. godine kako su propisali ustavi i zakoni.

Predsednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović za primer je uzeo podatke o broju Srba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, preneo je sarajevski portal Klix.

Potvrdio je da je u toj instituciji 2017. godine od 329 zaposlenih bilo 10 Srba, a od 19 rukovodećih pozicija (načelnici uprava, odeljenja i sektora) bilo je 17 Bošnjaka i dva Hrvata.

Radanović kao i Ignjat Simić iz Saveza opštinskih udruženja izbeglih i raseljenih osoba Republike Srpske pozvali su novinare da istraže koji je to broj Srba zaposlenih u federalnim i kantonalnim institucijama, kao i broj Bošnjaka u republičkim institucijama drugog bh. entiteta.

Simić je ocenio da bolji položaj od Srba u Federaciji imaju migranti koji poslednjih meseci ilegalno ulaze u BiH, ali i dodao da za sve ne krivi predstavnike vlasti u Federaciji nego i u Republici Srpskoj za koje kaže da nisu učinili dovoljno za povratak Srba.

Osvrnuli su se i na promenu naziva ulica u Sarajevu nakon proteklog rata tvrdeći da su izmenjeni oni nazivi koji su dati prema herojima antifašističke borbe srpske nacionalnosti, ali i oni koji asociraju na bilo šta srpsko.

Radanović, koji ujedno predstavlja i kooridnaciju udurženja Srba najavio je podnošenje inicijative za izmene naziva ulica gradskom i opštinskimv ećima, kao i Kantonalnoj skupštini Sarajeva.

Kazao je i da ne tvrdi da je Banjaluci situacija drugačija, ali napominje da Banjaluka ne pretenduje da bude glavni grada države te da bi Sarajevo kao glavni grad BiH trebao da ima multietnička obeležja.

Sporna je i činjenica što ni jednom za potpredsednika Federacije BiH nije izabran Srbin povratnik, nego je to uvek bio Srbin koji je tokom rata bio u Sarajevu, dok je u Republici Srpskoj entitetski potpredsednik iz reda Bošnjaka bio uvek Bošnjak povratnik.

Pitanja koja ukazuju na neravnopravan položaj Srba u Federaciji BiH nastojaće da rešavaju postepeno u cilju vraćanja njihove imovine, većeg zapošljavanja i promena naziva ulica i trgova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.