U trendu

Oblak saharskog peska stiže u Hrvatsku

ZAGREB – Zapadnoj Evropi i Mediteranu ovog vikenda preti veliki oblak saharskog peska, što je veoma retka pojava, objavio je sajt Severe Weather Europe.

Kako se navodi, Francuska, delovi Španije i Portugala, područje Balearskih ostrva, veliki delovi Apeninskog poluostrva, zemlje Beneluksa kao i zapadnog Mediterana imaće nebo puno saharskog peska, a najveća koncentracija biće na zapadnom Mediteranu, prenosi Index.

Saharski pesak u Hrvatsku stiže u noći između ponedeljka i utorka, a prognostičarka RTL-a Dunja Macoko Drvar kaže da se snažan ciklon polako približava iz Severne Afrike i sa sobom vuče više peska nego što ga mediteransko područje dobija sa manjim ciklonima.

Peska već ima u vazduhu iznad zapadnog Sredozemlja i Španije, a narednih dana ciklon će putovati na istok i zahvatiti veliki deo Hrvatske.

Lagano taloženje peska na obali će moći da se primeti već u nedelju, a biće ga znatno više u poneđeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša kako na moru, tako i u kontinentalnom delu Hrvatske.

„Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred praznik oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti“, poručuje Macoko Drvar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.