U trendu

Obnavljanje crnogorske crkve najveća programska promena DPS

PODGORICA – Obnavljanje jedine pravoslane crkve u Crnoj Gori je jedna od najvećih programskih promena vladajuće DPS, usvojena na nedavnom partijskom kongresu, još od onog održanog 2001. godine kada je prvi put zapisana obnova crnogorske državnosti, piše podgorička Pobjeda.

„U snaženju državnog i nacionalnog identiteta Crne Gore napravili smo kvalitativne pomake i doprineli njegovom utemeljenju i definisanju. Ipak, ostao je još jedan važan korak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka“, piše u partijskom programu DPS, podseća se u analizi tog događa, koju je sačinio ovaj podgorički dnevnik.

Tim korakom, dodaje se, Crna Gora će upotpuniti državnu i duhovnu infrastrukturu za svestrani razvoj demokratskog društva u Crnoj Gori i obezbediti punu zaštitu prava i sloboda svakog građanina.

“ Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta“, navodi se u novom programu DPS-a.

Inače, na Kongresu DPS održanom 29. novembra, Milo Đukanović i Duško Marković dobili su nepodeljenu podršku delegata, a ova najuticajnija politička parija pokazala je da je odlučna i organizaciono sposobna da nastavi dominaciju na crnogorskoj političkoj sceni, piše Pobjeda.

List navodi da je Demokratska partija socijalista precizno odredila fokus budućeg delovanja: jačanje državnog identiteta, zakonsko definisanje odnosa države i verskih zajednica, stvaranje uslova za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, kao i stvaranje nove diplomatske mreže sa značajno izmenjenom ulogom diplomatsko-konzularnih predstavništava koja će prvenstveno biti u funkciji privlačenja stranih investicija.

To su, navodi list, poruke koje će, neminovno, uticati i na delovanje crnogorskih institucija, koje dominantno zauzimaju ljudi DPS-a, u promovisanju državnih interesa.

Podseća se i da je ovaj Osmi Kongres DPS najveći partijski skup održan u Crnoj Gori još od onih vremena posle AB revolucije a pre raskola 1997. godine kada je tu stranku vodio trijumvirat Momir Bulatović (tadašnji predsednik države), Milo Đukanović (premijer) i Svetozar Marović (predsednik parlamenta), preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.