U trendu

Od Rusije ne treba praviti neprijatelja

Od Rusije ne treba praviti neprijatelja, ali moramo čvrsto braniti načela teritorijalnog integriteta i prava zemalja da same odlučuju o svojoj budućnosti, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u Minhenu.

Ona je to rekla pošto je prethodno upozorila da se Rusija nelegitimno suprotstavlja integracijama zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO.

Kitarović će se danas sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama tradicionalne bezbednosne konferencije u glavnom gradu Bavarske.

Prema njenim rečima, odnosi s Rusijom odvijaju se na dva koloseka: prvi je čvrsta odbrana načela međunarodnog prava, a drugi je saradnja u borbi protiv terorizma u Siriji i stabilizovanju prilika na jugoistoku Evrope.

„Od Rusije ne trebamo praviti neprijatelja“, ali „moramo biti vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti“, rekla je Kitarović novinarima u petak, prenela je Hina.

„To se odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju“, dodala je ona.

Po njenim rečima, Rusija nije jedina država koja nastoji da iskoristi to što je proces proširenja EU i NATO-a gotovo stao, pa su ljudi počeli da traže alternativna rešenja.

„Želimo držati taj evroatlantski proces otvorenim i ne želimo da o tome odluku donosi bilo koja treća strana osim država kandidatkinja i EU-a“, istakla je Kitarović.

Kitarović je u četvrtak u Minhenu upozorila da je nelegitimno mešanje nekih zemalja, posebno Rusije, pretnja integracijama zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)