U trendu

Odata počast Srbima ubijenim u srebreničkim logorima

SREBRENICA – Članovi Udruženja „Istočna alternativa“ Republike Srpske i grupa građana, odali su danas poštu Srbima ubijenim u srebreničkim logorima i položili cveće kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici, u kojima je u proteklom ratu ubijeno desetine srpskih civila i vojnika.

Aktivisti Udruženja „Istočna alternativa“ nisu dobili saglasnost Opštine da postave spomen-ploču na zgradu bivše policijske stanice sa imenima Srba koji su u tom logoru mučeni i ubijeni, prenosi RTRS.

Kako se navodi, na spomen-ploči, koju su ostavili uz zgradu opštine, napisano je „Srpskim mučenicima zverski ubijenim“ i navedena su imena osoba za koje postoje svi dokazi i svedoci da su mučeni i ubijeni u bivšoj zgradi policijske stanice u Srebrenici.

Predsednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, kako to nameće međunarodna zajednica i zapadni mediji, nego su Srbi sitematski ubijani i uništavano sve srpsko tokom celog rata.

„Zločini su počinjeni na obe strane i to moraju svi da priznaju ako se želi doći do istine“, rekao je Pavlović.

Kako je rekao, Srbi u srebreničkim logorima su „mučeni, klani, nabijani na ražanj, potkivani“ i umirali su u najvećim mukama.

„Njihova imena se znaju i ta se mesta moraju obeležiti jer je to istina koja se ne sme skrivati i zaboraviti i obaveza potomaka“, rekao je Pavlović.

On je pozvao načelnika opštine Mladena Grujičića da objasni porodicama ubijenih čija su imena napisana na spomen-ploči, da li su oni živi i da li su u Nemačkoj ili nekim drugim zemljama, „kao neki čija imena se nalaze u bošnjačkom Memorijalnom centru u Potočarima“.

„Niko nije odgovarao za zločine počinjene nad zarobljenim ili Srbima koji su na početku rata ostali lojalni muslimanskoj vlasti, a svi su završili u srebreničkim kazamatima, odakle su samo retki razmenjeni i kratko nakon toga umrli od posledica torture, kao ni za ostale zločine nad Srbima u Podrinju, što je žalosno i sramota pravosuđa“, rekao je Pavlović.

(Tanjug)

Napišite komentar