U trendu

Odložen sastanak o rešavanju grčko-makedonskog spora o nazivu Makedonije

Odložen je sastanak pregovarača Makedonije i Grčke s Metjuom Nimicem, posrednikom UN za rešavanje spora oko naziva Makedonije, koji je bio zakazan za 20. i 21. novembar, javili su danas makedonski mediji.

Sastanak Nimica s predstavnicima Grčke i Makedonije, Adamantisom Vasilakisom i Vaskom Naumovskim, odložen je za decembar, navodi državna agencija MIA pozivajući se na diplomatske izvore koji nisu naveli razlog odlaganja .

Trebalo bi da Nimic na sastanku u Njujorku, kako pišu grčki mediji, iznese konkretan predlog za rešavanje dugogodišnjeg spora Makedonije i Grčke oko naziva makedonske države.

Atina očekuje da premijer Zoran Zaev „nastavi aktivnosti dobre volje“ kojima će, kako se navodi, pokazati da Makedonija „napušta iredentizam“, da promeni naziv aerodroma u Skoplju i ukloni spomenike, nalik antičkim grčkim, postavljene za vlade Nikole Gruevskog.

Deo grčkih medija je preneo da je makedonski vicepremijer Kočo Andjušev juče u debati na Institutu „Džon Hopkins“ u Vašingtonu, zatražio podršku SAD za rešavanje spora s Grčkom.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u ponedeljak najavio je da će ovog meseca biti „intenzivirani“ pregovori o rešavanju spora Atine i Skoplja oko naziva makedonske države.

Zaev je rekao da Makedonija gradi prijateljske odnose s Grčkom i da veruje da je moguće naći rešenje.

Grčka ne priznaje Makedoniju pod tim nazivom, zbog čega blokira proces njenog ulaska u EU i NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.