U trendu

Odloženo sudjenje grupi optuženih za nasilje u Sobranju

Sudjenje prvoj grupi od devet optuženih za nasilje u Sobranju Makedonije 27. aprila, nakon što je Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta, odloženo je danas u sudu u Skoplju.

Sudjenje, koje je trebalo da počne jutros, odloženo je jer se nije pojavio jedan iz grupe optuženih, Angel Zafirovski, poznat pod nadimkom Bata Gele, koji nije sproveden iz kućnog pritvora.

Ostalih osam optuženih su došli na početak najavljenog sudjenja, kao i dvadesetak takozvanih oštećenih osoba.

Dok je trajalo ročište ispred suda se okupilo tridesetak pristalica optuženih, koji su nosili majice sa natpisima „tvrdokorni“ i „Makedonija Makedoncima“, koji traže oslobadjanje optuženih za učestvovanje u nasilju u Sobranju.

Okupljeni su nosili transpatente „Sloboda za patriote“ i „Verovao sam u sve, ali ne i da će moji da mi sude za Makedoniju“.

Za učestvovanje u nasilnim dogadjajima u Sobranju Makedonije 27. aprila osumnjičeno je tridesetak osoba, od kojih su većini izrečene mere opreza koje bi trebalo da obezbede njihovo prisustvo na sudjenju. Pritvor je odredjen dvojici koji su osumnjičeni za pokušaj ubistva poslanika i lidera Alijanse za Albance Zijadina Sele.

U državnom tužilaštvu do sada je izjave dalo više poslanika u statusu oštećenih osoba, medju kojma su lider SDSM i parlamentarne većine Zoran Zaev i potpredsednica SDSM Radmila Šekerinska.

Oni su izneli tvrdnje da se u upadu demonstranata gradjanske incijative „Za zajedničku Makedoniju“ radilo o nameri da se ubiju vodje parlamentarne većine i da svi učesnici treba da odgovaraju.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov je sinoć pozvao poslanike većine u Sobranju da amnestiraju učesnike u nasilju u parlamentu zato što su „bili zavedeni masom i emocijama“.

Novo sudjenje devetorici optuženih za učestvovanje u nasilje u Sobranju Makedonije zakazano je za 23. maj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar