U trendu

Odluka Arbitražnog suda o razgraničenju Hrvatske i Slovenije narednih meseci

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije zaključio je postupak i odluku će doneti u narednih nekoliko meseci, saopštio je danas Stalni arbitražni sud sa sedištem u Hagu.

„Tačan datum odluke biće odredjen naknadno i biće poznat na vreme“, navodi se u saopštenju suda, koje prenosi agencija Hina.

U saopštenju piše da su sudije pismom od 29. marta izvestili predstavnike dve zemlje da nema potrebe za dodatnim podnescima u vezi s graničnim sporom i postupak saslušanja proglasili okončanim.

Hrvatska je izašla iz arbitraže i najavila da neće priznati odluku suda, dok je Slovenija uprkos tome insistirala na arbitražnom procesu pred Arbitražnim sudom.

Hina podseća da je Sabor krajem jula 2015. doneo odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. I Sekolec i Drenik nakon toga su istupili.

Ljubljana ne prihvata hrvatsko stajalište da je arbitraža o granici nepovratno kompromitovana i insistira na nastavku rada Arbitražnog suda čija se odluka očekuje ove godine.

Evropska komisija u aprilu je saopštila da generalno podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna da podrži bilateralno rešenje ako se o tome dve strane dogovore.

Arbitražni sud u Hagu odlučio je da nastavi s radom i posle povlačenja Hrvatske, smatrajući da uprkos tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar