U trendu

„Odluku o prestanku življenja doneo sam davno“

Istražitelji UN nedavno dostavili dva pisma Slobodana Praljka, koji se ubio u sudnici Haškog tribunala, njegovoj supruzi iz kojih se naslućivalo šta će uraditi.

Kako prenosi Index.hr, dva pisma napisana su u ponedjeljak 27. novembra, dva dana pre objavljivanja pravosnažne presude u predmetu koji se protiv Praljka i ostalih vodio pred Haškim tribunalom. Pisma su „štura, jasna i bez patetike“, prenela je Nova TV.

U Prvom pismu Praljak je napisao: „Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, doneo sam odavno – smireno, promišljeno, samosvesno.“

U drugom se obratio supruzi. „Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Porodici’ morati da obelodaniš, kako bi sprečila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.“, poručio je je general Praljak.

Podsetimo, Praljak je popio otrov u sred haške sudnice 29. novembra prošle godine, nakon što mu je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine. Zbog njegovog samoubistva uživo pokrenuta je i straga unutar Tribunala, koja je trebalo da odgovori na pitanja kako je moguće da je Praljak uneo otrov u sudnicu. Međutim, nakon završetka istrage, utvrđeno je da „nije bilo propusta“sudskih stražara niti je prekršena procedura provere pri ulasku okrivljenih na sud. Dakle, i dalje nije jasno kako je Pralajk uneo otrov u sudnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.