najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižem nivou

Odnosi Beograda i Zagreba na najnižem su nivou od okončanja sukoba 1995. godine, ocenjuje Rojters u tekstu o slučaju Čede Čolovića, koji je zbog špijunaže u korist Hrvatske osuđen na tri godine zatvora u Srbiji.

Slučaj Čolovića (57), koji je na zatvorsku kaznu osuđen posle sporazuma o priznanju krivičnog dela, poslednji je u nizu „prebacivanja loptice“ između Beograda i Zagreba, konstatuje britanska agencija.

Rojters prenosi i izjavu neimenovanog zvaničnika srpske vlade da je Čolović tokom ispitivanja priznao da ga je 1999. godine regrutovala hrvatska špijunska agencija.

„Čolović je rekao da je prikupljao informacije o bivšim jugoslovenskim vojnim oficirima koji su se borili u Hrvatskoj 90-ih godina, a za to je dobio imunutet od gonjenja, kao i da je za to bio plaćen“, rekao je taj zvaničnik.

Britanska agencija smatra da pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske preti da poremeti planove Brisela da navede zemlje nastale raspadom Jugoslavije da krenu dalje putem evropskih integracija, pošto Hrvatska kao članica Unije može da blokira ili uspori napredak Srbije ka članstvu.

Na hapšenje Čolovića gleda se, konstatuje Rojters, kao na odgovor na poteze Hrvatske, gde se u nedelju održavaju izbori, da javno rehabilituje kontroverzne ličnosti iz prošlosti, što je u Srbiji naišlo na zapreprašćenje.

Rojters podseća da su među tim potezima Hrvatske rehabilitacija Alojzija Stepinca i podizanje spomenika Miru Barešiću, koji je 1971. godine u Stokholmu ubio ambasadora Jugoslavije u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Operativci BIA su u petak uhapsili Čolovića. Tužilaštvo je saopštilo da on ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, gde je živeo i radio do 1990. godine. Posle toga, mesto prebivališta mu je bilo u Srbiji.

Mediji su pisali da je Čolović uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven.

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, a u Srbiju je došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine u vreme operacije „Oluja“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike