U trendu

Određen pritvor Azri Bašić, osumnjičenoj za ratne zločine nad Srbima

Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Azri Bašić, osumnjičenoj za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti.

Kako je saopšteno, pritvor koji je tražilo tužilaštvo, može trajati do 22. decembra ili do nove odluke suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Bašić počinila krivično delo za koje se tereti, prenela je Fena.

Osumnjičenoj je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i mogućnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke.

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra BiH Azru Bašić.

Bašić (57), rođena u Rijeci, u Hrvatskoj, izručena je na aerodromu u Sarajevu.

Ona se nalazi pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Bašić se tereti da je u periodu od aprila do juna 1992. godine, na području opštine Dervente, lično ubila jednog civila i učestvovala u namernom nanošenju snažnog telesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.