U trendu

Određen pritvor bivšim pripadnicima HVO

Sud Bosne i Hercegovine zvanično je saopštio da je desetorici hrvatskih državljana iz Orašja, bivšim pripadnicima HVO, uhapšenim u ponedeljak zbog ratnog zločina nad srpskim stanovništvom, određen jednomesečni pritvor.

„Odlučujući o predlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud BiH je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen i određen jednomesečni pritvor prema osumnjičenima“, navodi se u saopštenju Suda.

Navodi se da pritvor prema ovom rešenju može da traje mesec dana od hapšenja, odnosno do 30. novembra ili do nove odluke suda.

U obrazloženju odluke stoji da je sud uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično delo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticanjem na svedoke ili saučesnike.

Penzionisani general HVO-a Đuro Matuzović, ratni zapovednik oraškog zbornog područja, brigadir Ivo Oršolić, ratni zapovednik 106. brigade HVO-a, te Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić osumnjičeni da su počinili krivično delo protiv čovečnosti i krivično delo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Odluka o hapšenju bivši pripadnika HVO podigla je na noge državni vrh i generale u Hrvatskoj.

O ovom slučaju je sazvana sednica vlade, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović najavila da će možda već za danas sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Premijer Andrej Plenković se nije oglasio povodom hapšenja u Orašju, a koje se dogodilo neposredno nakon njegove prve zvanične posete Sarajevu i Mostaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.