U trendu

Odriče li se Plenković Tuđmana?

Kult ličnosti prvog hrvatskog pedsednika Franje Tuđmana vrlo je snažan u vladajućoj HDZ i svaki predsednik te stranke se ritualno zaklinje njemu na vernost do premijera Andreja Plenovića, koji je u petak u Saboru jasno poručio da sadašnji HDZ nema veze sa Tuđmanom.

Plenković je sa ostalim zvaničnicima HDZ u više navrata polagao venac na grob osnivača stranke, o Tuđmanu se uvek govori na skupovima te stranke, ali je aktuelni premijer tokom rasprave o zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi, optužio majuticajniju opozicionu SDP da im je cilj da pokažu da postoji „znak jednakosti između HDZ-a od devedesetih do danas, to ljudi moraju znati“.

Čini se, piše riječki Novi list, da je u tom trenutku Plenković shvatio da se nalazi na jako klizavom terenu.

„Zaustavio se i nije dovršio šta mu je evidentno bilo na umu, nije upozorio da će on sa svoje strane socijaldemokratima i javnosti dokazati da njegov HDZ, barem u kontekstu Agrokora i Ivice Todorića, nema nikakve veze s onim iz devedesetih godina prošlog veka“, navodi list.

List, međutim, konstatuje da je svejedno, Plenković dovoljno rekao.

Plenković se, koliko god je često hodočastio na Tuđmanov grob, odriče dela HDZ-ove prošlosti. Slično kao što je nedavno napravio i predsednik Sabora Gordan Jandroković, piše ovaj riječki dnevnik.

„Ova vlada i ovo vođstvo HDZ-a nemaju šta da skrivaju. Ako neko nema veze s Todorićem, onda smo to mi“, rekao je Jandroković u jednom intervjuu.

Naglasak je bio na „ovo vodstvo HDZ-a“, konstatuje list i dodaje da pritom nije ustvrdio da HDZ nema veze s Todorićem.

To znači, piše dalje Novi list, da je Jandroković implicitno priznao da su prethodna vođstva stranke, nije precizirao koja, itekako bila povezana s vlasnikom Agrokora.

Budući da su temelji tog koncerna udareni u vreme Tuđmana, zaključak se sam nameće, navodi list i podseća da se i nekadašnji premijer Ivo Sanader predstavljao kao nastavljač Tuđmanove politike, ali su ga uprkos tome tome pojedini politički protivnici napadali da sprovodi detuđmanizaciju.

Sanadera je, dodaje se, to toliko pogađalo da je nedavno objavio knjigu u kojoj se obračunao s tezama da nije bio na Tuđmanovom putu.

„Smatrao je upravo to najvažnijim za svoje političko nasleđe, svestan da su članovi i birači HDZ-a bivšim čelnicima u stanju oprostiti sve osim pomanjkanja entuzijazma za Tuđmanovo grandiozno delo. Kazati za nekoga iz HDZ-a da nije u potpunosti za Tuđmana u rangu je fetve iranskih mula“, navodi se.

To je Plenkoviću svakako poznato, ali, eto, u petak mu je, u žaru rasprave s opozicijom, nepažnjom izletela rečenica iz koje je jasno da on misli da s Tuđmanovim HDZ-om nešto ipak nije valjalo, zbog čega i negira kontinutet s njim, koji mu SDP, tvrdio je, pokušava napakovati, primećuje list i dodaje da to neće u HDZ-u odmah izazvati gužvu da Plenkovića niko neće prozvati da se distancira od Tuđmana.

„Ali, kad će njegova pozicija u HDZ-u oslabiti, što će se jednog dana neizbežno dogoditi, među glavnim optužbama protiv njega biće baš ta da je okrenuo leđa Franji Tuđmanu“, zaključuje Novi list.

)Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike