U trendu

OEBS i EUFOR o osnivanju rezervnog sastava MUP-a RS

SARAJEVO – Povodom najave o osnivanju rezervnog sastava MUP-a RS, šef Misije OEBS u BiH, ambasador Brus G. Berton, izjavio je da inicijative usmerene na jačanje kapaciteta organa bezbednosti treba realizovati u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim bezbednosnim organima u Bosni i Hercegovini, u duhu odgovarajućih nacionalnih i međunarodnih obaveza.

„Obrazloženje formiranja rezervnog sastava policije odnosi se na pitanja koja su relevantna za sve delove Bosne i Hercegovine, kao što su terorizam i migracije, i koja su prepoznata kao unutrašnje, regionalne i globalne prijetnje. „Zato svaku inicijativu povećanja kapaciteta treba realiziovati na osnovu objektivne zajedničke procjene prijetnji i bezbednosnih rizika za celu zemlju i razmatranja najboljih načina za njihovo prevladavanje“, rekao je Berton za sar.
On je ocenio da bi te inicijative trebale da budu zajednički planirane, sprovedene i međusobno povezane, kako bi se stvorile mogućnosti za izgradnju sistema bezbednosti u BiH za sve građane.

„Misija OEBS smatra da bi vlasti Republike Srpske trebalo da vode računa o mogućoj negativnoj percepciji i da rade na izgradnji povjerenja kako unutar Republike Srpske tako i širom BiH“, naveo je Berton.

Iz EUFOR-a su podsetili da je njihova misija da pruži podršku lokalnim organima vlasti u obezbjeđivanju stabilnog i sigurnog okruženja za stanovništvo Bosne i Hercegovine.

„Promjene u strukturi agencija, kao što je policija, sprovodi ovlašćeni zakonodavac, a svaki dalji komentar o političkim odlukama možete dobii od Visokog predstavnika EU – Evropske službe za spoljno delovanje“, rekli su za N1BiH u Misiji EUFOR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.