U trendu

Oficiri BiH bili na obuci sa vođama ID, Al Kaide i El Nusre

SARAJEVO – Najmanje trojica generala Oružanih snaga BiH, od kojih su neki i dalje aktivni, pohađali su tokom rata, od 1993. do 1995. u pakistanskom gradu Kveta, kurs njihove vojno-obaveštajne službe koji je prošlo više aktuelnih vođa Islamske države, Al Kaide i pokreta El Nusra.

Tu obuku prošlo je i nekoliko niže rangiranih oficira Oružanih snaga BiH, uključujući i najmanje jednog visokopozicioniranog zvaničnika BiH, prenele su Vesti onlajn.

Obuku je prošao i Halid Šeik Muhamed, glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine, a njega su američke tajne službe uhapsile 2003. godine u Pakistanu.

Muhamed se od 2006. nalazi u bazi Gvantanamo gde mu se pred vojnom komisijom, daleko od javnosti, sudi za organizovanje tog terorističkog napada.

Prema obaveštajnim podacima, on je ovaj kurs pohađao u isto vreme kada i grupa koja je stigla iz BiH.

Međutim, polaznici Armije BiH, ne samo što nisu predmet ineteresovanja američkih obaveštajnih službi, već im je ova obuka bila ključna preporuka u napredovanju u službi.

Tu obuku je prošao i Sifet Poždić, tada nadkapetan, a danas general i predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koji tvrdi da je otkriće britanskog „Indipendenta“ da je minobacačku municiju proizvedenu u Travniku, koristila Islamska država.

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je grupa od 12 pripadnika tadašnje Armije BiH otišla na obuku u Pakistan 1993. godine na osnovu tajnog plana koji je inicirao i sproveo u delo Alija Izetbegović.

Cilj je bio da se snage Armije BiH osnaže dobro obučenim vojnim kadrovima koji će se tajno školovati ili proći specijalističke kurseve isključivo među zemljama Bliskog Istoka koje su bile i među glavnim finansijerima Izetbegovićeve politike tokom rata.

Svi oficiri koji su prošli kurs u Pakistanu kasnije su napredovali „kosmičkom brzinom“, od kapetana, pa do generala, istakao je Galijašević.

Kako je naglasio, pokušaji prikrivanja izvoza oružja i municije iz BiH Islamskoj državi je „pokušaj da se za kriminalno ponašanje vlasti u Sarajevu i podršku teroristima Al kaide i islamske države, okrive Republika Srpska i Srbija“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike