U trendu

OHR i Delegacija EU u BiH osudili jučerašnje pretnje Šmitu u Banjaluci

 Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je danas da snažno podržava slobodu izražavanja, ali da istovremeno žali zbog činjenice što su najviši zvaničnici BiH i Republike Srpske sebi dozvolili da se nadju u „degutantnoj situaciji“, odnosno pored osoba koje su uputile pretnje Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

„Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primer za izgradnju političkog diskursa i odnosa medju ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u celini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici dogadjaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluče policija i tužioci“, naveli su iz OHR-a.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su u potpunosti podržavaju pravo gradjana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, ali i da najoštrije osudjuju pretnje smrću upućene Visokom predstavniku tokom jučerašnjeg protesta u Banjaluci.

„Ove pretenje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da učestvuju u tolerisanju ili da podržavaju poticanje na nasilje“, naglasili su iz Delegacije EU u BiH.

Ranije danas su reagovale i ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, koje su takodje osudile pretnje Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.
Na jučerašnjem mitingu pod sloganom „Sloboda“ grupa harmonikaša pevala je:“O moj Šmite, ne kači se s nama, ubiće te lole medju nama“.

Harmonikaši su bili ispred srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji nisu reagovali, već su sa smehom pratili pesmu.

Inicijator skupa formalno je bila Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), a povod za skup je odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)