U trendu

OHR: Pravosudne institucije i Sipa imaju nadležnost da deluju na teritoriji cele BiH

Pravosudne institucije i organi za sprovođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da deluju u punom kapacitetu na teritoriji cele BiH, saopštila je večeras iz Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

„Ta se nadležnost ne sme osporavati i mora se u potpunosti i bezuslovno poštovati. Entiteti imaju ustavnu obavezu da deluju u skladu s odlukama institucija BiH“, navodi se u saopštenju.

OHR navodi da „sva pitanja o konkretnim operacijama Agencije za istrage i zaštitu (Sipa), koje se sprovode po nalogu Tužilaštva BiH, treba uputiti tim institucijama“.

Ovoj izjavi su se, kako je saopštio OHR, pridružili i Delegacija Evropske unije/Kancelarije specijalnog predstavnika EU, kao i ambasade SAD, Velike Britanije, Njemačke, Kraljevine Holandije, Španije, Japana, Turske, Francuske, Kanade i Italije, saopštio je OHR.

Vlada RS danas je donela odluku da prekine svaku saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i Sipom, zbog hapšenja petorice Srba u Novom Gradu i pretresa policijske stanice i zgrade opštine.

Tu odluku podržala je vladajuća većina u parlamentu RS na posebnoj sednici, kojoj nisu prisustvovale opozicione stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.