U trendu

Oko hiljadu izbeglica blokirano u Djevdjeliji

Oko 1.000 izbeglica tokom celog dan ostalo je u tranzitnom centru „Vinojug“ kod Djevdjelije zbog blokade djevdelijskih taksista koji traže da učestvuju u prevozu izbeglica.

Taksisti već treći dan blokiraju pruge i ne dozvoljavaju da iz tranzitnog centra krene voz sa izbeglicama. Taj centar je do juče bio prazan zbog štrajka grčkih pomoraca, ali je danas za samo nekoliko sati popunjen kapacitet.

Rukovodilac makedonskog Centra za upravljanje krizama rekao je da je moguće da iz Grčke pristigne više hiiljada izbeglica i da nastane haos.

„Naše bezbednosne snage su u stalnom kontaktu s grčkom policijom koja upravlja tim procesom. Nadam se da neće eskalirati i da nećemo biti dovedeni u situaciju da odjednom pruzmemo tako veliki broj ljudi. To bi nam predstavljalo dodatni problem bez obzira na to da li će vozitii taksisti ili ne“, rekao je on.

Djevdjelijski taksisti su uporni u zahtevima da od granice s Grčkom do granice sa Srbijom prevoze deo izbeglica. Oni smatraju da su im prava uskraćena jer nisu uključeni u prevoz izbeglica, nego to rade samo povremeno kada makedonske državne železnice to ne mogu da postignu.

Centar za upravljane krizama je za sutra najavio sastanak na kojem će se razgovarati o problemu transporta izbeglica. Prema tom centru, najbezbednije je da izbeglice putuju vozom, jer ima veliki broj slučajeva kada se cele porodice prevoze besplatno jer su opljačkani na putu. Dodaju da će ipak zbog protesta taksista i autobuskih prevoznika najverovatnije preuzimati i nove mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.