U trendu

Okončan štrajk komunalnih službi u Grčkoj, uklanja se smeće s ulica

Grčki komunalni radnici odlučili su danas da se vrate na posao posle gotovo dvonedeljnog protesta, zbog kojeg gomile smeća trule na ulicama gradova po velikoj vrućini.

Grčki sindikat komunalnih radnika, koji za zaposlene s ugovorima na odredjeno vreme traži da dobiju stalan posao, saopštio je da će prvi kamioni za odnošenje smeća u ponoć izaći na ulice.

Odluka o nastavku rada usledila je dva dana pošto je sindikat odbio kompromisni predlog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, prema kojem bi ugovori radnika bili obnovljeni na nekoliko meseci, pre no što dobiju stalan posao.

Grčka levičarska vlada prvobitno je obećala stalan posao za radnike javnog sektora s nizom ugovora na odredjeno vreme, ali za to nije bilo novca u budžetu zbog obaveza Grčke prema stranim poveriocima od kojih ta zemlja zavisi.

Oko 1.000 djubretara prošetalo je ranije danas centrom Atine.

Iako tehnički nisu u štrajku, komunalni radnici blokirali su garaže u kojima su djubretarski kamioni, kao i deponije širom zemlje.

Grčke vlasti upozorile su da je štrajk ugrozio javno zdravlje i izazvao probleme po vrućini i usred turističke sezone što je doba godine kada grčki komunalci obično štrajkuju jer je tada vlast prinudjena da im popusti.

Najavljeno je da će Grčku od danas pogoditi talas vrućine, a za vikend se predvidja temperatura od 42 stepena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.