Okupacija 7 fakulteta u Tirani; Dekan: Ima i koji nisu student

TIRANA – Dekan Pravnog fakulteta u Tirani Artan Hodža izjavio je danas, povodom „okupacije“ te institucije, jednog od sedam albanskih fakulteta koje su u proteklih nedelju dana zauzele na stotine studenata, da je „za žaljenje da se unutar zgrade fakulteta nalaze osobe koje nisu studenti, niti ovog niti drugih fakulteta“.

ATA prenosi izjavu Hodže da je on pokušavao da ubedi studente da napuste zgradu fakulteta.

Albanski sajt exit.al juče je objavio da studenti koji su zauzeli sedam fakulteta time vrše pritisak na vladu da ispuni njihovih osam zahteva i povuče zakon o visokom obrazovanju. Oni bojkotuju nastavu i ne dozvoljavaju službenicima Ministarstva obrazovanja i Ministarstva finansija da uđu u zgrade fakulteta.

Navodi se da je objavljen snimak na kojem Hodža poziva studente da se vrate na predavanja i okončaju „okupaciju“.

„Oteli ste ovaj fakultet“, čuje se kako dekan kaže studentima.

Ovaj sajt je naveo da je nova albanska ministarka obrazovanja Besa Šahini, koja je poreklom sa Kosova, pozvala studente da „okupacijom“ fakulteta ne blokiraju rad univerzitetske administracije.

„Studentska ‘okupacija’ fakulteta onemogućava Ministarstvo obrazovanja da sastavi liste studenata kojima treba umanjiti školarine i kojima treba dati stipendije“, rekla je Šahinijeva, govoreći o nekim od studentskih zahteva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike