najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Omerović o Dodiku: Briga njega i za narod i za Srbiju

Srbija nema prava da se meša u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, ali je srpski državni vrh sinoćnim hitnim konsultacijama pokazao veću odgovornost od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika prema narodu kojem pripada, izjavio je danas predsednik odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Omerović je u izjavi Tanjugu konstatovao da su se predsednik Srbije i premijer sastali iste večeri pošto je Savet za implementaciju mira (PIC) poručio da Republika Srpska ne bi trebalo da održi referendum o Danu RS, dok je Dodik rekao da mu je važnije što mu se rodila unuka, te da ga stav PIC-a u to situaciji ne zanima.

„To vam govori o odnosu. Kada se pod okriljem noći, na najhitniji mogući način rukovodstvo Srbije sastaje zbog tako važnog pitanja, a Dodika baš briga, to pokazuje njegov odnos prema narodu kojem pripada, ali i prema Srbiji iza koje se toliko često znao zaklanjati“, rekao je Omerović.

Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, odnosno garant da je Bosna i Hercegovina celovita država, napravljena od dva entiteta, u kojoj žive tri ravnopravna naroda, Omerović kaže da rukovodstvo Srbije i Republike Srpske moraju zajednički da naprave dogovor kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja koje neće povećavati tenzije u već složenoj situaciji.

„Često mi se čini da Dodik podgreva čuveni “bosanski lonac“ i da pokušava da mu digne prisitak kako bi došlo do neke eksplozije. Na našu veliku sreću o stanju u BiH se pitaju neki drugi“, rekao je Omerović.

Ipak, kao garant Dejtonskog sporazuma, ocenio je Omerović, Srbija mora da pokaže interes i za građane koji žive u RS, ali i da povede računa o sopstvenim interesima.

„Ne smemo da dozvolimo da ponovo budem taoci nekih egzibicija i ekskurzija koje su u prošlosti imali predstavnici srpskog naroda na tim bivšim prostorima u Jugoslaviji“, rekao je Omerović.

Dodajući da veruje da će sutrašnji sastanak srpskog državnog vrha sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine dovesti do prihvatljivog rešenja, odnosno da će Dodik „spustiti loptu“ i odložiti referendum, Omerović je podvukao da Srbija mora da učini sve kako bi se našao zajednički izlaz.

„Ne smemo ničim da doprinesemo da se stvari pogoršaju. Čuli ste premijera Vučića, koji je na mudar način odgovornog državnika sugerisao svim našim ministrima da ne odgovaraju na teške reči koje dolaze od predstavnika raznih političkih partija iz Hrvatske i BiH. To je dobar pristup, jer teška reč na tešku reč nikome ne donosi korist“, smatra Omerović.

Kako je zaključio, Srbija će time doprineti održanju stabilnosti u regionu, koja će dovesti do toga da se o problemima razgovara, a ne da se poteže za nacionalizmom i uvredljivim rečima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike