U trendu

Oni su u problemu: Zdravlje će postati privilegija retkih

U poslednje tri i po godine Hrvatsku je napustilo čak 525 lekara, više žena nego muškaraca, prosečne starosti 39 godina, a ako ubrzo ne budu preduzete konkretne mere na planu zdravstva u narednih par godina zdravlje će postati privilegija retkih, upozoravaju iz Hrvatske lekarske komore.

Kakoje saopšteno iz te komore, zemlje u koje su otišli su Velika Britanija, Irska, Nemačka, Austrija i Švedska.  Čak 305 lekara specijalista odlučilo se na odlazak iz Hrvatske, a bez specijalizacije ih je 221.

Analiza podataka pokazala je da je, među specijalistima, najveći broj anesteziologa (53) i internista (34), a slijede psihijatri (33), radiolozi (26), ginekolozi (22) i opšti hirurzi. Među onima koji su napustili hrvatski zdravstveni sistem je 43 doktora nauka i 16 magistara.

„Činjenica da je iz Hrvatske otišao 221 lekar bez specijalizacije dokaz je da je uvođenje mladih ljudi u sistem specijalizacija presporo i neatraktivno, odnosno da su uslovi započinjanja specijalizacija u Hrvatskoj (tzv. „robovlasnički ugovori“) neprihvatljivi mladima lekarima“, rekao je dopredsednik HLK-a Krešimir Luetić, prenosi Index.hr.

Najviše lekara koji su napustili Hrvatsku otišlo je iz Zagreba (204) i Primorsko-goranske županije (63), a najmanje iz Požeško-slavonske županije (3).

„Ako se ubrzo ne preduzmu odlučni koraci mera za očuvanje kadrovskog potencijala hrvatskog zdravstva, kroz par godina zdravlje će postati privilegija retkih, a ne pravo svih građana Republike Hrvatske“, zaključio je predsednik Hrvatske lekarske komore Trpimir Goluža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.