U trendu

Opasnost u Makedoniji veća nego ikad, EU sprema sankcije?

Brisel razmišlja o uvođenju sankcija Makedoniji ukoliko makedonski predsednik Đorđe Ivanov ne omogući formiranje vlade u skladu sa Ustavom, piše Dojče vele, pozivajući se na neimenovani izvor u Briselu.

U Skoplju je juče boravila briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom, a poruka koju su oni ostavili je da stranke, iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament, da izaberu predsednika Skupštine i potom i formiraju vladu.

Izvor DW kaže da, ukoliko Ivanov i dalje bude odbijao da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, nema više čekanja, te da svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji, koje bi, kako se navodi, mogle da dovedu do ćorsokaka i dalje destabiliacije.

„Opasnost je veća nego ikada“, upozorio je isti izvor.

Za predstavnike EU nema sumnje da iza organizovanih protesta stoji lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikkola Gruevski, iako, kako se navodi, uporno tvrdi da sa njima nema nikakve veze i da je reč o spontanom nezadovoljstvu naroda.

Gruevski se, navodi DW, na sastanku sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom i trojicom evroparlamentaraca „predstavio kao žrtva“ tvrdeći da nema kontrolu ni nad čim.

On se žalio da SDSM u potpunosti kontroliše medije i da SJO radi u interesu Zorana Zaeva.

Iako to nije rekao direktno, utisak prisutnih je bio da Gruevski ne želi posredovanje EU; tokom dvoipočasovnog razgovora, on je samo ponavljao iste stvari i tvrdo ostajao na svojim pozicijama ignorišući primedbe posrednika.

„Jedini cilj Gruevskog je da ostane na vlasti, to je jasno. On uopšte nije ozbiljan i odbacuje svaki naš predlog“, rekao je pomenuti izvor DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.