U trendu

Opozicija fizički blokirala rad parlamenta RS

Poslanici opozicionih stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske fizički su večeras blokirali rad parlamenta, zahtevajući da vladajuća većina počne da poštuje zakone, Poslovnik o radu, i tražeći raspravu o izveštaju Glavne službe za reviziju RS.

Opozicioni poslanici su napustili skupštinske klupe i rasporedili se oko mesta gde sedi skupštinsko rukovodstvo, a sednica je prekinuta.

Predstavnici opozicionih stranaka SDS-a, PDP-a i NDP-a rekli su novinarima da su iscrpli sve parlamentarne oblike borbe, ali da vladajuća većina ignoriše sve stavove opozicije, negirajući Poslovnik o radu parlamenta, odluke zakona, ali i zakone i Ustav.

Žestoka rasprava izmedju opozicije i premijerke RS Željke Cvijanović je počela pošto je skupštinski Odbor za finansije zatražio skidanje s dnevnog reda Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS za 2016. godine, koji je uradila Glavna služba za reviziju RS.

Predstavnici vladajuće većine tvrde da je za takvu odluku Odbora glasala većina članova i da opozicionari nisu došli na sednicu, i to bez obrazloženja.

Iz opozicije tvrde da je o revizorskom izveštaju, u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS, trebalo da se izjasni i skupštinski Odbor za reviziju, te da Odbor za finansije nije nadležan.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota podneo je ostavku na tu funkciju pošto je to od njega zatražio predsednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku kao „lični, moralni i profesionalni potez“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.