U trendu

Opozicija nejedinstvena o protestima, a kritika vlasti sve oštrija

Dve opozicione stranke već su odbile učešće na uličnim protestima koje je za 27. septembar zakazao Demokratski front(DF), a vlast je sve oštrija u kritici namere da se politička scena u Crnoj Gori izmeni mitinzima, sličnim onima koji su pre tačno 27 godina bili uvod u takozvanu antibirokratsku revoluciju.

Na proteste neće Pozitivna Crna Gora i Ujedinjena reformska akcija, uz ocenu da vlast treba menjati na izborima, a ne na ulici, a o protestu se još nije sasvim jasno izjasnio Demos, na čijem je čelu bivši lider DF Miodrag Lekić. Ni opoziciona Socijalistička narodna partija nije jasno saopštila da li će i na koji način podržati ulične proteste u organizaciji DF.

Zvaničnici crnogorske vlasti, pak, sa druge strane, sve su oštriji u kritici namera DF, čiji je cilj, kako se navodi, samo da se spreči ulazak Crna Gore u NATO.

Takvu ocenu dao je potpredsednik Vlade Duško Marković, ocenivši da su najavljeni ulični protesti „antidržavni i anticrnogorski, sa ciljem da se svetu pošalje slika Crne Gore kao politički i bezbednosno nestabilne države i koja kao takva ne može biti nova članica NATO-a“.

„Ti protesti su besmisleni, imaju samo jedan cilj. Ne možete srušiti Vladu, ali možete da napravite problem u komplikovanju političke i bezbednosne situacije. Treba poslati sliku u svet da je CG i politički i bezbednosno nestabilna i da kao takva ne može biti nova članica NATO-a“, ocenio je Marković.

Potpredsednik Vlade ponovio je upozorenje premijera Mila Đukanovića da će država sprečiti bilo koju vrstu nasilja na uličnim protestima. Đukanović je nedavno rekao da su politički i državni uspesi u Crnoj Gori u poslednje dve decenije, „mukotrpno postignuti“ i da se neće dozvoliti da sve to neko sruši na ulici.

Prema oceni predstavnika vlasti, i glasanje u parlamentu, u prošlu sredu, o Rezoluciji kojom se podržava ulazak Crne Gore u NATO, pokazalo je namere dela opozicije. Protiv Rezolucije su glasali poslanici Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije, kao i neki poslanici koji su ranije napustili tu stranku.

Poslanici Pokreta za promene, članice DF, bili su uzdražani, iako se ta prtija ranije otvoreno zalagala za pristupanje Crne Gore Severnoatlantskom savezu.

Predstavnici DF su ranije najavili da je cilj uličnih protesta smena sadašnje vlasti i formiranje takozvane prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore. Protesti će trajati, kako je najavljeno, sve dok ne bude srušena sadašnja vlast.

Lider Nove srpske demokratije, jačeg člana DF, Andrija Mandić je nedavno rekao da na protestima neće biti nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar