U trendu

Opozicija u Albaniji i formalno ujedinjena, cilj fer izbori

TIRANA – Lider najveće albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša nakon potpisivanja sporazuma o formalnom ujedinjenu opozicije najavio je proširenje koalicije, naglasivši da jedina tema o kojoj se neće pregovarati jeste odlazaku Edija Rame iz vlade, prenosi portal a1on.

„Mi nikada nećemo prihvatiti lažni izborni proces koji će proizvesti lažnu vladu i lažni parlament. Mi ćemo se angažovati na tome da sledeći izbori budu slobodni i demokratski i da na njima bude izražena nova volja albanskog naroda. Mi smo posvećeni tome da stanemo na kraj ustavnoj krizi u vezi s funkcionisanjem Ustavnog suda i tužilaštva, koji ne smeju da rade po dvostrukim aršinima“, izjavio je Baša.

Prvi akti ove koalicije, kako navodi portal a1on, biće pripremanje platforme za slobodne i fer izbore i temeljne reforme političkog sistema.

„Ono o čemu se neće pregovarati je odstranjivanje autora izbornog kriminala Edija Rame. Nužni su odlazak Rame i formiranje prelazne vlade koja će sprovesti slobodne i fer izbore“, naglasio je Baša.

U opozicijskoj koaliciji koja je predvođena Demokratskom partijom učestvuju Republikanska partija, Demohrišćanska, Pokret za socijalističku integraciju, Partija za zaštitu ljudskih prava (partija grčke manjine), Partija za jedinstvo i pravde (partija Čama – proteranih Albanaca iz oblasti Čamarije u Grčkoj), Pokret za legalitet i nekoliko manjih partija.

Deo lidera partija, nakon potpisivanje dokumenta o koaliciji, poručio je da su se obavezali da neće učestvovati na lažnim izborima.

„Ili slobodni i fer izbori, na kojima neće biti kupovine glasova novcem od kriminala ili nikada neće biti izbora u ovoj zemlji“, poručili su lideri opozicije.

(Tanjug)

Napišite komentar