U trendu

Opozicija u RS za četvrtak najavila protest zbog 'ogromne izbone kradje'

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj najavili su za četvrtak, 6. oktobra, mirnu protestnu šetnju u Banjaluci zbog, kako su naveli, izborne kradje na opštim izborima održanim u nedelju.

„U četvrtak je narodni protest, mirna šetnja od Parka ‘Mladen Stojanović’ do Trga Krajine. Hoćemo na miran način da pokažemo da ne pristajemo na izbornu kradju i prekrajanje izborne volje gradjana“, rekao je predsednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović.

Predstavnici opozicije su saopštili da od Centralne izborne komisije (CIK) BiH traže ponovno brojanje glasova u celoj Republici Srpskoj i to i za predsednika Republike Srpske, i za Predstavnički dom parlamenta BiH i Narodnu skupštinu RS.

„Potpuno je jasno da se radi o prekrajanju izborne volje, posebno na izborima za predsednika RS. Tu ima 35.000 nevažećih glasačkih listića, više od 20.000 glasova razlike je za (kandidata SNSD Milorada) Dodika u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, na desetine glasačkim mesta gde naša kandidatkinja Jelena Trivić ima nula glasova, što je potpuno nerealno“, rekao je Borenović.

Po njegovim rečima, „izborna kradja je ogromna“: od 70 hiljada do 100 hiljada glasova.

„Mi hoćemo samo istinu, na bazi dokazivih podataka, podataka CIK-a. Sutra ćemo u 15 časova predati naš zahtev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsednika RS, jer je to jedino ispravno“, kazao je on.

Kandidatkinja opozicije za predsednicu RS, Jelena Trivić, izjavila je da nije pokradena ona, već narodna izborna volja i da neće da čestita onima koji su pokrali izbore.

Dodala je da je pojedinim opozicionim članovima biračkih odbora prećeno, a da pojedini su i maltretirani.

Komentarišući objavljeni video-snimak iz Doboja, gde batinaši sa jednog biračkog mesta isteruju posmatrače opozicije, ona je navela da zbog „mladića, opozicionog posmatrača koji je svojim telom od batinaša štitio izbornu volju gradjana, ona ne sme odustati“.

Predstavnici opozicije istakli su da su spremni da „idu do kraja“, jer „slobodna volja gradjana nije poštovana“.

„Zapisnici s glasačkih mesta se ne slažu sa stanjem u vrećama. Tražimo od CIK-a da se utvrdi ponovno brojanje glasova u celoj RS kako bismo utvrdili da li se zapisnici slažu s vrećama, bez obzira da li su potpisani. Proces brojanja sumnjiv i netransparentan“, kazao je zamjenik predsednika SDS, Milan Radović.

Minja Savanović, iz Pokreta za pravdu i red, istakao je da se „kradja izbora desila u celoj RS“, a da je najgore u Doboju i Zvorniku, gde je „ogromna izborna kradja, uz pomoć sumnjivih osoba“ dovedenih da kontrolišu izborni proces u korist vladajuće SNSD.

On je naveo da su posmatrači opozicionih stranaka u nedelju obaveštavali policiju o tome i telefonom pozivali CIK BIH gde niko nije odgovarao na te pozive.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar