U trendu

Opozicioni lideri u BiH traže istragu zbog referenduma

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF) i Gradjanskog saveza (GS) pozvali su danas nadležne institucije u BiH da otvore istragu protiv političara u Republici Srpskoj, odgovornih za održavanje referenduma i pored odluke Ustavnog suda o zabrani.

Predsednici opozicionih stranaka u Federaciji BiH na Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Kruga 99 upozorili s da referendum u RS „nije bezazlen“, ocenivši ga „najvećim atakom na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Lider SDP Nermin Nikšić je kazao da je današnji referendum „akt kojim se direktno ponižava Ustav BiH i ugrožavaju institucije BiH“, ističući da je referendum „atak na stabilnost i BiH, ali i regiona“.

„Naša uloga je da danas pošaljemo poruke smanjivanja tenzija i zaustavljanje priče o posledicama, jer je očito da pravne posledice referendum ne može proizvesti. Moguće je da će proizvesti dugoročnije političke posledice“, kazao je Nikšić.

Lider DF-a Željko Komšić rekao je da je ovo prilika da država pokaže odgovornost, ocenivši da je ovakav odnos vlasti u RS prema Ustavnom sudu BiH „krivično delo“, zbog čega je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo BiH isto treba da postupi u slučaju svih ostalih odluka Ustavnog suda koje nisu sprovedene.

„Naša jedina metoda su institucije BiH. Ovo nije nimalo bezazleno, jer je Milorad Dodik, predsednik RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već najavio i referendum o članstvu BiH u NATO savezu“, kazao je Komšić.

Predsednik GS-a Reuf Bajrović ocenio je da je referendum o Danu RS napad na Dejtonski mirovni sporazum, ali i da je ovo ujedno jedan od koraka za ‘održavljavanje’ Republike Srpske.

Nikšić, Komšić i Bajrović naveli su da postoji „alternativa desktrukciji“ i „alternativna politička opcija nacionalnim strankama“, naglašavajući da je njihov cilj BiH u kojoj će prava svih gradjana biti poštovana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.