Orban: EP se sprema da osudi čitav mađarski narod

STRAZBUR – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u raspravi sa evropskim parlamentarcima o izveštaju o stanju u Mađarskoj, da se Evropski parlament sprema da osudi čitav mađarski narod.

„Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovaj izveštaj. Znam i to da moj govor neće promeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate da osudite ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudićete Mađarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hrišćanske porodice“, rekao je Orban na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu.

EP je na plenarnoj sednici u Strazburu raspravljao o izveštaju o stanju u Mađarskoj u kojem se Evropski savet poziva da „u skladu sa članom 7, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska grubo prekrši vrednosti na kojima se zasniva EU“.

Član 7 Ugovora o EU teoretski može dovesti i do oduzimanja prava glasa u Savetu EU, prenosi Hina.

„Mađare žele osuditi, jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija“, rekao je Orban.

On je rekao da postoji želja da se Mađari isključe iz procesa odlučivanja i da im se oduzme pravo na zastupanje svojih interesa.

„Ako želimo da budemo ujedinjeni u raznolikosti, onda razlike ne smeju da budu razlozi za osudu bilo koje države članice te njeno isključivanje iz procesa zajedničkog donošenja odluka“, rekao je Orban.

On je kritikovao sadržaj izveštaja, rekavši da njegovi tvorci nisu upoznati sa elementarnim činjenicama i da u njemu ima 37 netačnih tvrđi o Mađarskoj.

„Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i odbranićemo svoja prava, ako treba i naspram vas. Videćemo kakav će biti ishod izbora u maju. Ja mislim da će vratiti demokratiju u evropsku politiku“, zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dela poslanika.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Nikola

    Dali napadaju Orbana i Madjarsku zbog odbijanja da prime migrante? Formalno da ali nikom nepada napamet da objasni pojavu reke migranata? Koliko miliona ljudi jos treba da bude proterano iz svoje kuce da bi se neko odvazio i upitao Engleze, Amerikance i Francuze zasto stvaraju haos u arapskim zemljama? Eto nasao se jedan odvazan Premijer na celu jednog hrabrog Naroda da kaze da oni u tome nece da ucestvuju i da reka migranata treba i mora da presusi. Podrzimo Orbana, podrzimo Madjarsku!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike