najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Orešković predstavio novu hrvatsku vladu

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je danas kandidate za ministre, posle više od dva meseca od parlamentranih izbora.

O novoj vladi desne Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta sutra će glasati poslanici u Saboru.

Orešković je rekao da će njegova vlada imati dva potpredsednika i 20 ministara, a u kratkom obraćanju novinarima mandatar je nekoliko puta istakao da je reč o “njegovom timu”.

“Ovaj tim je moj tim, vrlo sam sretan i ovaj tim je spreman da radi”, rekao je Orešković. On je podsetio da će sutra u Saboru predstaviti svoj program i ministre i izrazio uverenje da će dobiti podršku.

“Spreman sam da preuzmem odgovornost da što pre počnemo da radimo za bolju Hrvatsku”, naglasio je mandatar.

Vlada će imati dva potpredsednika i to lidera HDZ Tomislava Karamarka i lidera Mosta Božu Petrova s tim da će Karamarko biti prvi potpredsednik.

U Oreškovićevom kabinetu biće 20 ministara, od koji samo tri žene, a veliki broj kandidata  je malo poznat široj javnosti.

Iznenadjenje je da na popisu kandidata za ministre koji je podeljen novinarima nema imena kandidata za ministra unutrašnjih poslova, ali su mediji objavili da će to biti Vlado Orepić (Most).

Ministar finansija biće Zdravko Marić, koji dolazi iz Agrokora, privrede Tomislav Panenić (Most),  a spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač (HDZ).

Kandidat za ministra odbrane je Josip Buljević, savetnik predsedenice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

HDZ-ov Mijo Crnoja kandidat je za ministra branitelja, uprkos ideji o osnivanju “registra izdajica” koja je izazvala velike kritike u delu javnosti.

Ministarstvo pravosudja trebalo bi da vodi Ante Šprlje, sudija Opšinskog suda u Metkoviću.

Zanimljivo je da je kandidatkinja za ministra socijalne politike Bernardica Juretić, koja je do početka 2000-ih bila časna sestra.

Izbor Oreškovića za mandatara bilo je veliko iznenedjenje u javnosti budući da je reč o Hrvatu iz Kanade koji nije bio poznat široj javnosti. Javnost je posebno iznenadio njegov loš hrvatski s jakim kanadsko-engleskim akcentom.

Njega je predložio HDZ pošto su  potpuno neočekivano propali pregovori Mosta i dosad vladajuće leve  koalicije Hrvatska raste okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i to kada se činilo da su blizu postizanja dogovora o lideru Mosta Boži Petrovu kao mandataru. Iako su se posle te odluke očekivali izbori, Most je saopštio da se vraća u pregovore s HDZ i u roku od 24 sata prihvatili su njihov predlog da Orešković bude mandatar.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike