U trendu

Orešković predstavio program vlade

Mandatar za sastav vlade Tihomir Orešković predstavio je danas u Saboru program svoje vlade i istakao da su njegovi glavni ciljevi poboljšanje ekonomskih prilika i podizanja životnog standarda gradjana.

Orešković, koji je kandidat Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta, očekivano je naglasak stavio na ekonomiji i finansijama kojima je bio posvećen gotov ceo govor.

On je na početku govora citirao izjavu američkog generala Džordća Patona: „Prihvatite izazov, tako da možete osetiti draž pobede“.

„Pre 25 godina hrvatski narod imao je veliki izazov i prihvatio ga je i danas je Hrvatska slobodna država. Danas zemlja ima nove izazove i ja sam spreman da ih prihvatim. Mi svi možemo opet da osetimo draž pobede“, rekao je Orešković predstavljajući program u PowerPoint prezentaciji.

On je najavio da je plan da Hrvatska do 2020. doživi transformaciju u ključnim područjima –  ekonomskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Kao pet ključnih pokretača Hrvatske naveo je efikasan javni sektor, poslovnu konkurentnost, ulaganja i EU fondove, smanjenje javnog duga i reforma zdravstva i obrazovanja. On se kratko osvrnuo i na problem izbeglica rekavši da će se o tome konsultovati sa susednim država i Evropskom unijom.

Na njegovo izlaganje bilo je 11 replika, uglavnom poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) koji su isticali da je njegov program popis lepih želja, da nije samostalno birao ministre, da ne poznaje Hrvatsku, ali i da nije rekao ništa o spoljnoj politici.

Poslanici SDP-a tražili su da se Orešković izjasni o spornim izjavama kandidata za ministra branitelja Mija Crnoje da će osnovati „registar agresora i izdajnika“ i kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je ranije rekao da je antifašizam floskula i da je rat 90-tih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar