najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Orešković: Šešelj će biti uhapšen ako pokuša da udje u Hrvatsku

Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je u utorak da će lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biti uhapšen ako pokuša da udje u Hrvatsku.

“Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dodje, biće uhapšen”, rekao je Orešković za RTL televiziju.

Hrvatski MUP je krajem marta ove godine zabranio eventualni ulazak lidera radikala Vojislava Šešelja u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka.

MUP je tada obavestio graničnu kontrolu da Šešelju izda rešenje o odbijanju ulaska u Hrvatsku u slučaju da se on pojavi na nekom od graničnih prelaza.

Hrvatski Zakon o strancima predvidja mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je ranije beogradskoj televiziji N1 da je Šešelj dobio diplomatski pasoš na šta ima zakonsko pravo kao narodni poslanik Skupštine Srbije.

“Zakonom o putnim ispravama i Uredbom o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša precizno je utvrdjeno ko ima pravo na posedovanje diplomatskog i službenog pasoša”, navelo je Ministarstvo.

Na osnovu tih uredbi, pravo na diplomatski pasoš imaju predsednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Šešelj je na svom tviter profilu napisao ranije danas da je dobio pasoš i da se nada da mu hrvatske vlasti “kao uglednom diplomati” neće praviti nikakve probleme.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike