U trendu

Osmani: Incident u IVZ utiče na međuetničke odnose

SKOPLJE – Zamenik premijera Republike Severne Makedonije Bujar Osmani smatra da incident koji se dogodio u Islamskoj verskoj zajednici u Skoplju ugrožava sekularnost države i ustavom zagarantovane autonomije verskih zajednica, prenosi portal Plusinfo.

„Očekujem vlada, ali i druge institucije preduzmu aktivnosti kojima će zaštiti nezavisnost Islamske verske zajednice“, poručio je Osmani.

On je dodao da će takvi incidenti sigurno uticati na stabilnost međuetničkih odnosa, koji, prema njegovim rečima, predstavljaju plod dugogodišnjeg rada i pažljivog ponašanja.

„U ovom trenutku međuetnički odnosi su stabilni i čvrsti i na to smo posebno ponosno, ali to nije stvar koju treba da posmatramo kao završenu, već naprotiv moramo aktivno da radimo na očuvanju takvih odnosa“, zaključio je Osmani.

Situacija u Islamskoj verskoj zajednici u Severnoj Makedoniji zakomplikovala se prekjuče kada je Osnovni sud u Skoplju doneo rešenje kojim se za poglavara ove verske zajednice postavlja Skender Buzaku umesto aktuelnog poglavara Sulejmana Redzepija.

Skopski sud je saoštio da je reč o rešenju koje se zasniva na odlukama unutrašnjih organa Islamske verske zajednice, te da to ne znači mešanje države u autonomiju verskih zajednica.

„Sud je usvojio rešenje na osnovu zahteva u kojem je bilo navedeno da Sulejman Redzepi podnosi neopozivu ostavku i da je na vanrednoj sednici Rijaseta izglasano da novi poglavar bude Skender Buzaku“, navedeno je u saopštenju suda.

Aktuelno rukovodstvo Islamske verske zajednice saopštilo je da je reč o falsifikovanim dokumentima na osnovu kojih je doneto sudsko rešenje, dok je Buzaku medijima rekao da će se institucionalnim putem boriti da ostvari svoja prava u svojstvu novog poglavara IVZ, zbog, kako je naveo, uzurpacije ove zajednice od strane Redzepija i njegovih saradnika.

Premijer Zoran Zaev je takođe komentarisao dešavanja u Islamskog verskoj zajednici navodeći da se država ne meša u rad IVZ, te da postoje institucije koje se bave problematikom ove zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.