U trendu

Osmani: Vlada Makedonije budno prati situaciju

Zamenik premijera Makedonije Bujar Osmani za evropska pitanja izjavio je danas da makedonska vlada budno prati situaciju posle zaoštravanja odnosa sa Beogradom, ali da ne želi da izlazi sa ishitrenim zaključcima.

„Razume se da budno sledimo situaciju. To što može da se pozdravi je izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire“, rekao je on novinarima.

Na pitanje da li je odnos Srbije povezan sa najavama za učlanjenje Kosova u Unesko, Osmani je rekao da ne treba da se spekuliše o razlozima i da je za Makedoniju važno da zatvori otvorena pitanja sa susedima.

„Nećemo brzati ni sa kakvim odlukama u tom pravcu, čekaćemo da dobijemo sve detalje u odnosu na to pitanje. Važno je da dve strane imaju pozitivnu volju da se stvari vrate u uobićajene odnose“, rekao je makedoski vicepremijer.

Osmani je dodao i da je u komunikaciji s vlastima u Prištini dobijena informacija da Kosovo u ovom momentu uopšte nema zahtev za prijem u Unesko.

„Oni kažu da u ovom momentu uopšte nemaju zahtev, tako da to nije predmet razgovora. U trenutku kada bude zatražena podrška tada ćemo doneti odluku“, rekao je Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar