U trendu

Osmanović: Pisali smo Srbiji, Hrvatska vrši opstrukciju

SARAJEVO – Ministar civilinih poslova BiH Adil Osmanović rekao je danas da je, kada je reč o rešavanju pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom, prema Srbiji bilo i pismenih obraćanja, ali nije bilo odgovora, kao i da u slučaju Hrvatske ima opstrukcija.

On je to rekao za sarajevsku N1 televiziju istakavši da je sa Srbijom nesporno 90 odsto granice, uz objašnjenje da je Komisija za granice BiH upućivala poziv zvaničnoj komisiji za granice Srbije, kao i da je upućeno i pismo prvobranilaštvu, koje je trebalo da se obrati međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta.

Međutim, kako kaže, pojedini članovi pravobranilaštva su to osporili i ne žele da zaštite pravo BiH.

„Pojedinci ispred HDZ-a nisu želeli da se zaštite prava BiH o slobodnom izlazu na more, oni pojedinci koji rade u institucijama BiH. Kada je u pitanju granica sa Srbijom vidimo da se SNSD očigledno zalaže više za prava Srbije nego za prava BiH u pogledu hidroelektrane Bajina Bašta-Zvornik“, rekao je Osmanović.

Istovremeno, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da je to pitanje nebitno.

„Što se tog prostora tiče, koji je problematičan, i s jedne i s druge strane su isključivo Srbi. Republika Srpska i Srbija, u tom pogledu, mi to pitanje iz RS posmatramo kao nešto nevažno i nebitno“, rekao je Dodik.

Politički analitičar Adnan Huskić ističe da je Crna Gora jedina država u regionu koja ima jasno definirane granice, kao i da je demarkacija granica jedan od uslova za ulazak BiH u Evropsku uniju.

„Mislim da od demarkacije granica jako puno zavisi kakav će biti dalji princip rešavanja drugih ili većih bilateralnih sporova koji postoje u regionu. Prvenstveno pitanja Kosovo-Srbija. Ukoliko u tom smislu vidimo da počinje da se uvodi neki drugi princip, a to je princip razmene teritorija, poklapanja nacionalnih sa državnim granicama, tada bi to mogao biti problem“, kazao je Huskić.

(Tanjug)

Napišite komentar