U trendu

Ostaje poziv predsednice Hrvatske Putinu

Nakon što je hrvatski premijer, Andrej Plenković, danas najavio da će Hrvatska uskratiti gostoprimstvo jednom akreditvanom ruskom diplomati u Zagrebu, Jutarnji list piše da ostaje poziv hrvatske predsednice ruskom kolegi, Vladimiru Putinu, da poseti Hrvatsku.

Zagrebački dnevnik je tu informaciju objavio pozivajući se saznanja iz kabineta predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kako je bilo najavljeno, Plenković je, nakon sastanka sa predsednicom Kitarović, ranije danas saopštio da je zvanični Zagreb proterati jednog ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Britanijom koja Rusiju optužuje za napad nervnim otrovom na dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Solsberiju.

Predsednica je Putina, kao što je poznato, u zvaničnu posetu pozvala nedavno tokom telefonskog razgovora prilikom kojeg mu je i čestitala na izbornoj pobedi, a Plenković je taj njen potez ocenio kao nastavak predsednicinog dijaloga s Putinom, koji je započeo njenom posetom Sočiju prošle godine.

Inače, Zagreb nije saopštio ime ruskog diplomate koji je proteran. To nije prvi put da se neki strani diplomata proglašava “personom non grata“ u Hrvatskoj.

Pre dve godine, naime, Hrvatska je proterala takođe jednog ruskog diplomatu, prvog sekretara konzulata u Zagrebu, kojeg je hrvatska strana optužila za špijuniranje, nakon čega su Rusi proterali hrvatsku diplomatkinju iz Moskve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)