U trendu

Ostojić: Hrvatski policajci nisu ušli u Srbiju

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić odbacio je večeras tvrdnje iz Srbije da je više hrvatskih policajaca ušlo na teritoriju Srbije i napalo snimatelje agencije  Rojters, AFP i AL Džazire.

Na pitanje novinara u Opatovcu da komentariše tvrdnje da su hrvatski policajci na području Srbije napali novinare, Ostojić je odgovorio da hrvatski policajci nisu nikada bili na srpskoj strani, prenela je agencija Hina.
 
„Onaj koji je prekršio pravila dogovorenog novinarskog ponašanja u krizi, a jednako tako i ilegalni prelazak granice je dobio demanti. Od hrvatske policije uredno su vraćeni dokumenti i nije pokrenut nikakav postupak“, rekao je Ranko Ostojić. 

Hrvatski ministar je izjavio i da očekuje nastavak stabilizacije situacije vezano za izbeglice i migrante. On je poručio Sloveniji da radi isto što i Hrvatska, odnosno da prima i propušta izbeglice dalje prema Evropi. On je rekao da će svi koji su ušli u Hrvatsku biti upućeni prema slovenačkoj granici, ali da ne zna hoće li oni tokom dana i ući u tu zemlju.

„Koliko ja znam što se tiče protoka prema Sloveniji, jasno je da doček sa žicom i psima nije zaustavio nikoga“, rekao je Ostojić.

On je ponovio da Hrvatska neće dopustiti da postane sabirni centar izbeglica i odbacio tvrdnje da je postojao dogovor sa Slovenijom o prijemu samo 2.500 ljudi iz Hrvatske u koju dnevno ulazi znatno više izbeglica. 

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od izbijanja izbegličke krize pre mesec dana ušlo oko 199.000 izbeglica i migranata, a u kampu u Opatovcu se oko 19 časova  nalazilo njih oko 1.400. Kamp može da primi oko 5.000 ljudi, koliko ih je u jednom trenutku u nedelju tamo i bilo.

Po ulasku u Hrvatsku i registracije u Opatovcu, izbeglice se organizovano prevoze prema Sloveniji, koja je, međutim, sinoć usporila prijem izbeglice, pa su se na celoj balkanskoj izbegličkoj ruti stvorile gužve. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike