U trendu

Ostojić: Izbeglice ćemo prevoziti prema Sloveniji

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je večeras da će Hrvatska aktivirati „plan C“ i preusmeriti izbeglice prema Sloveniji.

„Rutu okrećemo prema Sloveniji“, rekao je Ostojić u Opatovcu povodom odluke Mađarske da zatvori „zelenu granicu“ sa Hrvatskom, a prenela Hrvatska televizija.

On je istakao da sa Slovenijom nema dogovora oko „plana C“, jer je to hrvatski plan, ali da je važno da će Slovenija primati izbeglice dokle god to čine Austrija i Nemačka.

Hrvatski ministar je objasnio da će prema tom planu izbeglice biti prebacivane do Čakovca, odakle će potom u Sloveniju prelaziti na tri granična prelaza, drumskim Macelj i Mursko Središće i na železničkom prelazu u Murskom Središću. 

Ostojić je rekao da je prema dogovoru hrvatske i slovenačke policije zasad dogovoren iskrcaj po 300 ljudi na Macelju i Murskom Središću, kao i 1.200 na železničkom prelazu Mursko Središće. 

Prema njegovim rečima, s Mađarskom nije postignut dogovor da izbeglice direktno vozom iz Hrvatske idu do granice s Austrijom, jer ga Mađari nisu prihvatili.

On je dodao da će tokom večeri potpuno biti ispražnjen izbeglički kamp u Opatovcu, ali da iz Srbije i dalje pristižu nove izbeglice. 

U 18.25 časova iz Opatovca je put Mađarske krenulo 11 autobusa, a tokom večeri će ih krenuti još nekoliko.

Portparol Vlade Hrvatske Nikola Jelić izjavio je ranije danas da hrvatska vlada od ranije ima „plan C“ koji je dogovoren sa Slovenijom, a u međuvremenu su iz Slovenije demantovali da postoji dogovor s Hrvatskom oko tog plana.

Iz kabineta predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović danas su rekli da se „od početka migrantske krize predsednica zalaže za potpunu kontrolu zelene granice i ulazak migranata (iz Srbije u Hrvatsku) preko službenih graničnih prelaza“.

Istovremeno se naglašava, prenosi agencija Hina, da bi ulazak migranata trebao biti srazmeran broju onih koji izađu iz Hrvatske s obzirom na to da Hrvatska nema mogućnosti zbrinuti veći broj ljudi.  

Hrvatska je dosad primenjivala „plan B“ koji je podrazumevao organizovani prevoz izbeglica autobusima i vozovima do mađarske granice odakle su preko „zelene granice“ ulazili u tu državu. Put su zatim nastavljali prema Austriji i drugim državama zapadne Evrope.

Mađarska je najavila da će večeras u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila priliv migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.