U trendu

Ostojić: Ne treba govoriti o novim planovima dok traje transport prema Sloveniji

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Opatovcu, komentarišući pisanje medija o mogućem dizanju zida prema Srbiji, da ne treba govoriti o novim planovima dok je u realizaciji „plan C“ koji predviđa transport izbeglica prema Sloveniji.

„Oni koji su najviše pogođeni, a to su Nemačka, Austrija i Slovenija, bili su protiv izgradnje žice i ograde. Nemojte stoga govoriti o „planu D“ dok smo još u realizaciji sadašnjih planova“, rekao je Ostojić, prenela je agencija Hina.

On je, međutim, dodao da premijer Zoran Milanović nije isključio nijednu opciju i ponovio da je protiv slanja vojske na granicu.

Ostojić je reagovao i na „probijanje“ kontrolisane granice kod Bapske, gde je nekoliko stotina izbeglica ušlo u zemlju preko polja, rekavši da će oni biti poslednji prihvaćeni, ali i da rizikuju da budu vraćeni u Srbiju.

Upitan zašto je usporen prijem izbeglica iz Srbije, Ostojić je odgovorio da je Hrvatska država reda i da je važio sistem rada po kojem su izbeglice ukrcavane u autobuse u grupama od po pedeset ljudi.

„Ali kada imate nered na drugoj strani, to odmah usporava prihvat“, ocenio je Ostojić i dodao da je Hrvatska tražila od Srbije da organizuje prelazak po grupama.

On je odbacio tvrdnje iz Slovenije da Hrvatska nije poštovala dogovor o slanju izbeglica rekavši da su njih na dogovorenim graničnim prelazima sa Slovenijom dočekali psi i žice.

Ponovio je da Hrvatska traži da polovina izbeglica i migranata koji stižu u zemlju bude preusmerena prema Sloveniji dok je „drugu polovinu Hrvatska spremna da zbrine“.

Ministar je naveo i da su iz Slovenije rekli da su spremni na sastanak o prihvatu, ali da „vremena za sastančenje nema“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar