U trendu

Ostojić negira da je Mađarska uhapsila hrvatske policijce

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić negirao je u petak pred ponoć tvrdnju Mađarske da je u području graničnig prelaza uhapsila 40-tak hrvatskih policajaca koji su bez dopuštenja prešli mađarsku granicu, zajedno s izbeglicama.

Ostojić je novinarima u Tovarniku rekao da su policajci zapisani, ali ne i uhapšeni, prenela je agencija Hina.

„Situacija je bila takva da smo bili uvereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišćeno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vozu, povredili pravila“, naglasio je ministar.

Još traju pregovori s Mađarskom o puštanju mašinovođe, a Ostojić je poručio da će Hrvatska ustrajati u zaštiti svojih ljudi.

Mađarski mediji objavili su da se na graničnom prelazu u Baranji dogodio međunarodni incident, kada su navodno mađarski policajci zaustavili voz s izbeglicama i 40 naoružanih hrvatskih policajaca. Oni su  navodno granicu prešli bez dopuštenja mađarskih vlasti.

MUP je večeras saopštio da se 36 hrvatskih policajaca vratilo u Hrvatsko preko graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo.

Hrvatski ministar je u izjavi novinarima rekao i da je u potpunosti uspeo „plan B“ hrvatske Vlade  o izbeglicama.

„U ovom trenutku još oko dve hiljade ljudi na stanici u Tovarniku čeka ukrcavanje u vozove i autobuse, i očekujem da ćemo do ponoći kompletno raščistiti i tu situaciju“, rekao  je Ostojić.

On je dodao da je na graničnom prelazu Goričan primljeno više od 40 autobusa iz Zagreba s izbeglicama koje su prevezene u Mađarsku. 

Ostojić je ukazao da nikakva bodljikava žica, vojska niti borbena vozila ne mogu da zaustave ljude koji su odlučili da negde odu.

Pošto je premijer Milanović ranije danas saopštio da Hrvatska „prelazi na plan B“ i da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice, Hrvatska organizovano prevozi na hrvatsko-mađarsku granicu deo izbeglica koje su bile smeštene u Belom Manastiru i Tovarniku. 

Veliki broj izbeglica prebačen je autobusima i vozom i u Zagreb i većina pokušava da dođe do Slovenije i ode dalje ka zapadu Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.